• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pet novih žarišta afričke kuge registrovano u ovom delu Srbije: Veterinar objašnjava kako je izbeći

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dr je apelovao na stočare da ne dozvoljavaju ulazak na farmu nikome ko ne hrani stoku

  • 0

Virus afričke kuge svinja od sredine januara hara Mačvom. Za poslednje tri sedmice registrovano je pet žarišta, pa je zbog sprečavanja širenja zaraze po hitnom postupku na farmama i u domaćinstvima u Banovom Polju i Bogatiću obavljena eutanazija 452 grla.

Svi slučajevi su registrovani kod uzgajivača krmača i proizvođača prasadi, a zabrinutost zbog širenja virusa najveća je kod velikih farmera koji u svakom trenutku, prema procenama veterinara, u tovu imaju između 250 i 300.000 svinja.

Doktor veterinarske medicine Nikola Milutinović, direktor Veterinarskog specijalističkog instituta u Šapcu je uveren da se virus, protiv kojeg nema leka, može držati pod kontrolom.

- Virus je prisutan, ne možemo da ga pobedimo, ali možemo da ga držimo pod kontrolom. Imali smo prošle godine primer iz Prova, mesta koje je je bilo najveće žarište. Jedan proizvođač je uspeo 70 dana da sačuva farmu sa 400 tovljenika tako što je samo on ulazio u objekat kada je u selu 90 odsto svinja bilo zaraženo - kaže Milutinović.

On je apelovao na stočare da ne dozvoljavaju ulazak na farmu i u ekonomske delove domaćinstva nikome ko ne hrani stoku ili radi oko nje i da biosigurnosne mere podignu na najviši nivo.

- Dezinfekcione barijere odnosno sunđeri natopljeni masnom sodom treba da se postave na ulazu u ekonomske delove domaćinstva. Odeća i obuća koja se koristi u tim delovima domaćinstva treba samo tamo i da se koristi, a ne da se nosi kada se ide u njive, prodavnice ili druga domaćinstva - objasnio je Milutinović.

Uskoro će početi obimniji prolećni radovi na njivama, pa Milutinović savetuje poljoprivrednike da po povratku i pre ulaska u dvorište dezinfikuju mehanizaciju. Ovo je neophodno jer se preko traktora, sejalica i druge mehanizacije sa polja može uneti zaražen animalni otpad koji su nesavesni ljudi bacali, a ptice i predatori "rasejali" po njivama.

- Mehanizaciju je neophodno mehanički očistiti, sanitarno oprati i zatim dvopostotonom masnom sodom dezinfikovati. Sačekti 45 minuta i tek tada mašine vratiti u domaćinstvo - savetuje Milutinović.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>