• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Velika glavobolja za voćare: Kajsije procvetale pre vremena, ako temperatura ode ispod nule sve će propasti

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Stručnjaci iz Institututa za voćarstvo u Čačku ističu da jedino rezidba može ublažiti eventualne posledice niskih temperatura jer ona usporava rad biljaka

  • 1
Cvetanje kajsije Foto: Pixabay

Lepo vreme koje trenutno vlada obradovalo je mnoge, ali neke je i zabrinulo, budući da je došlo do cvetanje voća onda kad mu vreme nije. U selu Miokovci kod Čačka, stabla kajsija su potpuno bela od cveta, a to je voćarima donelo nove glavobolje.

- Za par dana kajsija će biti u punom cvatu, ako tada dođe do niskim temperatura i mraza onda od roda neće biti ništa. To se dešavalo i ranijih godina, stoga strepimo. Čak i da padne sneg, ne bio problem, ali ako se temperutara spusti ispod nule onda će šetete na kajsiji biti ogromne - rekao je za RINU Aleksandar Sretenović iz Miokovaca.

Kako se navodi, voćari protiv mraza pokušavaju da se bore na sve načine, ali ipak ništa nije dovoljno dobra zaštita i kako kažu rod je u tom slučaju samo u Božijim rukama.

- Videćemo šta će biti. Što je do nas, mi dajemo sve od sebe, ostalo je u božijim rukama. Kupovao sam neki ruski antifriz, plaćao sam ga 300, 400 evra po hektaru, ništa. Ložio sam gume po celu noć, ložio sam bale, radio sam sve to i shvatio sam da se od Boga ne otima. Kako on odluči tako je, ja dajem sve što je do mene”, zaključio je voćar Darko Topalović.

Stručnjaci iz Institututa za voćarstvo u Čačku ističu da jedino rezidba može ublažiti eventualne posledice niskih temperatura jer ona usporava rad biljaka.

- Voćari ne mogu da urade puno toga u ovom periodu. Još uvek traje rezidba, što je dobro da se to izvodi u ovom periodu jer će to za par dana odložiti i stopirati kretanje vegetacije kod orezanih stabala. To je jedna do mera koje mogu preduzeti. Tu su redovne mere kao što je prolećna zaštita, tretiranje na bazi bakra i mineralnim uljima. To je nešto što se redovno sprovodi i to treba sprovesti u ovom trenutku. Ko je zakasnio sa đubrenjem može to sada da izvrši, ali to su sve mere koje su redovne mere i koje ne utiču na zaštitu od mraza i niskih temperatura”, rekao je dr Darko Jevremović, direktor čačanskog Instituta za voćarstvo.

Za sada su u Čačku ali i većem delu Srbije cvetala je samo kajsija, ako izuzmemo dzenariku koja nije gajena voćna vrsta i to su pre svega rane sorte koje se nalaze u fazi punog cvetanja i kako temperaturni uslovi sada stoje nema nikakvih problema od oštećenja jer su temperature tokom dana ali čak i tokom noći iznad nule. Međutim, ukoliko u narednih nekoliko dana bude temperatura ispod nule, minus jedan, dva, može doći do oštećenja otvorenih cvetova i to može naneti veliku štetu.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Doberman

    10. mart 2024 | 16:55

    Sva sreća pa pčele još uvek hiberniraju, muve će da ih plode.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>