Vreme čitanja: oko 2 min.
Mile 30 godina gaji začin koji koriste mnogi Italijani: Kilogram 350 dinara, a ovo je uslov za uspeh
Vreme čitanja: oko 2 min.
Ukazuje da oko pripreme zemljišta nema skoro nikavog ulaganja jer svake godine samo jednom oranicu treba prihraniti.
O proizvodnji origana na domaćim poljima slabo se zna i malo priča. Ali Miletu Stojkoviću iz Bavaništa sađenje začinskog origana nije strano. Mile već 30 godina dokazuje da se ne moraju sejati samo pšenica i kukuruz, krompir i luk....već da i začinsko bilje može da bude od koristi u sticanju prihoda.
U višedecenijskoj praksi, kaže za “Dnevnik”, nije čuo da u bližoj okolini iko osim njega gaji začinski origano, a uzgajivača nema ni na širem području u Srbiji.
Origano je, napominje Stojković, višegodišnja biljka koja može da podnese sušu i mraz tokom zime.
Prvo rasađivanje u maju
Prve godine se rasađuje u maju i te godine ne daje rod već pusti koren koji ostaje u zemlji dugi niz godina - priča Stojković.
- Po formiranju biljke, naredne godine se kosi i tako svake, kada krene da cveta i dostigne visinu od 30 do 40 centimetara. Kosi se specijalnom kosačicom u junu, a ukoliko je godina kišovita onda još jednom, u septembru - dodaje domaćin.
Mile otkriva da je preduslov za gajenje začinskog bilja da se kupci nađu unapred.
- Savetujem mlade da pre nego što počnu da se bave začinskim biljem prvo nađu kupce. Ugovorena proizvodnja daje garanciju da rad neće biti uzaludan jer proizvođač unapred zna cenu, količine i kakav kvalitet robe mora da bude - poručuje Stojković.
On ukazuje da oko pripreme zemljišta nema skoro nikavog ulaganja jer svake godine samo jednom oranicu treba prihraniti.
- Ipak, pošto origano treba ručno okopavati više puta to predstavlja veliki trošak zbog skupe radne snage. Između redova origano se šparta , a okopava po vrsti, pre cvetanja dva puta treba preći motikom parcelu i jedan put posle kosidbe. Ukoliko je godina kišna, onda ga treba okopavati i pre kosidbe u septembru - objašanjava Stojković.
Poslе kosidbе, kažе sagovornik Dnevnika, origano idе na pranjе i sušеnjе i potom ga daljе prodajе kupcima koji ga razmеravaju, pakuju i prodaju.
- Gdе kupci origano prodaju nе znam, ali vеrovatno da nеšto završi i u našim tržištu.
Po jutru sе možе dobiti oko 500 kilograma začinskog origana prеrađеnog, opranog i osušеnog. Koliko košta kilogram zavisi od dogovora prodavca i kupca, a prosеčna cеna kilograma origana jе 350 dinara.
(Telegraf Biznis)
Video: Ovako do detalja izgleda rušenje nekada čuvenog hotela: Zbogom Jugoslavijo
Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.