• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mile 30 godina gaji začin koji koriste mnogi Italijani: Kilogram 350 dinara, a ovo je uslov za uspeh

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ukazuje da oko pripreme zemljišta nema skoro nikavog ulaganja jer svake godine samo jednom oranicu treba prihraniti.

  • 0
Makaroni, sir, origano, pasta Foto: Shutterstock

O proizvodnji origana na domaćim poljima slabo se zna i malo priča. Ali Miletu Stojkoviću iz Bavaništa sađenje začinskog origana nije strano. Mile već 30 godina dokazuje da se ne moraju sejati samo pšenica i kukuruz, krompir i luk....već da i začinsko bilje može da bude od koristi u sticanju prihoda.

U višedecenijskoj praksi, kaže za “Dnevnik”, nije čuo da u bližoj okolini iko osim njega gaji začinski origano, a uzgajivača nema ni na širem području u Srbiji.

Origano je, napominje Stojković, višegodišnja biljka koja može da podnese sušu i mraz tokom zime.

Prvo rasađivanje u maju

Prve godine se rasađuje u maju i te godine ne daje rod već pusti koren koji ostaje u zemlji dugi niz godina - priča Stojković.

- Po formiranju biljke, naredne godine se kosi i tako svake, kada krene da cveta i dostigne visinu od 30 do 40 centimetara. Kosi se specijalnom kosačicom u junu, a ukoliko je godina kišovita onda još jednom, u septembru - dodaje domaćin.

Mile otkriva da je preduslov za gajenje začinskog bilja da se kupci nađu unapred.

- Savetujem mlade da pre nego što počnu da se bave začinskim biljem prvo nađu kupce. Ugovorena proizvodnja daje garanciju da rad neće biti uzaludan jer proizvođač unapred zna cenu, količine i kakav kvalitet robe mora da bude - poručuje Stojković.

On ukazuje da oko pripreme zemljišta nema skoro nikavog ulaganja jer svake godine samo jednom oranicu treba prihraniti.

- Ipak, pošto origano treba ručno okopavati više puta to predstavlja veliki trošak zbog skupe radne snage. Između redova origano se šparta , a okopava po vrsti, pre cvetanja dva puta treba preći motikom parcelu i jedan put posle kosidbe. Ukoliko je godina kišna, onda ga treba okopavati i pre kosidbe u septembru - objašanjava Stojković.

Poslе kosidbе, kažе sagovornik Dnevnika, origano idе na pranjе i sušеnjе i potom ga daljе prodajе kupcima koji ga razmеravaju, pakuju i prodaju.

- Gdе kupci origano prodaju nе znam, ali vеrovatno da nеšto završi i u našim tržištu.

Po jutru sе možе dobiti oko 500 kilograma začinskog origana prеrađеnog, opranog i osušеnog. Koliko košta kilogram zavisi od dogovora prodavca i kupca, a prosеčna cеna kilograma origana jе 350 dinara.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>