• 4

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kilogram prasetine ćemo plaćati 1300 dinara: Tovljenici pojeftinili, a prasad nikad skuplja

Vreme čitanja: oko 1 min.

Međutim, malobrojni vlasnici farmi krmača predviđaju da neće doći do smirivanja rasta cene prasadi i da 1.300 dinara za kilogram žive vage prasetine vrlo brzo može da bude realnost

  • 4
Prasad cena sve skuplja Foto: D.G.

Tovljene svinje su pojeftinile sa 300 na 210-220 dinara po kilogramu, pa su stočari i farmeri u Mačvi ponovo na gubitku, a zbog vrtoglavog rasta cene prasadi svi koji imaju prase za prodaju zadovoljno trljaju ruke.

- Prevario sam se i nisam prasad prodao za Božić već sam ih ostavio u tovu. Sada za svinjče koje sam hranio tri meseca mogu da dobijem 200 evra i za te pare mogu da kupim samo dva praseta. Ne pamtim da je nekada tako bilo - jada se poljoprivrednik iz Badovinaca. Prase težine 10-12 kilograma ne može da se kupi jeftinije od hiljadarke po kilogramu, dok teža, od 20 - 25 kilograma, koštaju između 700 i 800 dinara po kilogramu.

- Tov po ovim cenama nije rentabilan. Ako prase platiš 16000 i toviš ga tri meseca, pa debelo svinjče prodaš za 22.000, jasno je da taj posao nema računicu - kaže farmer Miloš Teodorović.

Ako bi i odlučili da rizikuju sa tovom, nadajući se porastu otkupne cene tovljenika, farmeri se suočavaju sa oskudnom ponudom preskupih prasadi sa domaćeg tržišta.

- Svi koji su mislili da je cena prasadi za Božić dostigla maksimum ustvari su se prevarili. Ima još onih koji smatraju da su cene sada skočile zbog Vaskrsa i Đurđevdana, što je samo donekle tačno. Ali, suštinski je problem u tome što je uništen stočni fond pa prasadi skoro da nema, a

potražnja je velika - kaže vlasnik farme krmača iz Bogatića.

Jedan proizvođač je na Online pijaci ponudio 11 prasadi prosečne težine 10 kilograma po ceni 13.000 dinara po komadu i izazvao salvu oprečnih komentara. Međutim, malobrojni vlasnici farmi krmača predviđaju da neće doći do smirivanja rasta cene prasadi i da 1.300 dinara za

kilogram žive vage prasetine vrlo brzo može da bude realnost.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Atila17

    13. april 2024 | 17:52

    Što..... vaše prase po kg vredi kao mojih 1300 dinara???? Jedite si sami prasići na tu cenu.

  • Pp

    13. april 2024 | 18:30

    Alavi ste i nezasiti vi seljaci, ali kako radite tako će vam se i vratiti. Bog sve vidi.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>