• 18
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Oglasilo se Ministarstvo poljoprivrede: Ovo je usaglašena početna otkupna cena maline

M. P.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Saopštenje prenosimo u celosti

  • 18
Maline malinari Foto: RINA

U Vladi Republike Srbije, na sastanku koji je danas ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede dr Aleksandar Martinović održao sa predstavnicima asocijacija udruženja malinara i hladnjačara postignut je dogovor, navodi se u saopštenju tog ministarstva.

Usaglašeno je da početna cena otkupa maline bude 250 dinara po kilogramu, kao i da razmer dobiti proizvođača i hladnjačara bude u odnosu 60 prema 40 odsto od prosečne izvozne cene u korist proizvođača, dalje se navodi.

Saopštenje prenosimo u celosti:

"Takođe, država će proces otkupa maline pratiti dvosmerno i ukoliko bude bilo neophodno, a u cilju da nijedna strana ne bude oštećena, intervenisaće u skladu sa Zakonom, a u vezi sa postignutim dogovorom biće potpisan i sporazum.

Martinović je ovom prilikom još jednom podvukao da samo ujedinjenjem, odnosno sinergijom poljoprivrednika i državnih organa može da se odgovori na izazove veoma zahtevnog svetskog i evropskog tržišta hrane, u konkretnom slučaju maline. On je istakao da bi bilo celishodno da se napravi sistem u kome će i mali i veliki proizvođači sihronizovano funkcionisati".

Sastanku je prisusvovala državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Livija Pavićević, državni sekretar u Ministarstvu finansija Saša Stevanović, pomoćnik ministra unutrašnje i spoljne trgovine Žarko Malinović, pomoćnici ministra poljoprivrede Aleksandar Bogićević i Nenad Katanić, kao i predsednik skupštinskog Odbora za poljoprivredu Marjan Rističević, zatim predstavnici Privredne komore Srbije, Republičkog zavoda za statistiku i predsednik opštine Arilje Predrag Maslar.

Pilčević: Ne prihvatamo ovu cenu

Mileta Pilčević ispred Udruženja malinara "Vilamet" iz Arilja poručio je za Telegraf Biznis da se oni ne slažu sa ovom cenom, te da su nezadovoljni.

- Hladnjačari su nudili cenu od 250 dinara, mi se ne slažemo i nezadovoljni smo. U 20 časova će biti razgovor sa proizvođačima, gde ćemo im saopštiti šta je bilo na sastanku, teraju nas na proteste - poručio je Pilčević za Telegraf.

Dobrivoje Radović iz Asocijacije proizvođača malina takođe je rekao za Telegraf Biznis da što se njih tiče, početna otkupna cena nije dogovorena.

(Telegraf Biznis)

Video: U Podgorinu stigla prva mašina: Pogledajte kako radi berač malina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Meda

    31. maj 2024 | 17:21

    Ajde i da bude i 250.din.ali onda ne može u marketima biti cena oko 1200.din.za kg.Imaju naravno troškove ali njima opet ostane između 350.i 400.din.

  • Nikolas

    31. maj 2024 | 17:22

    BICE KRCENJA MALINJAKA!!!

  • Armani

    31. maj 2024 | 16:52

    300g pakovanje nekog poznatog "proizvodjača" odnosno prepakivača te iste maline je 9 eura.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>