• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Rod desetkovan, domaćice sumorne: "Ako tegla treba da košta 1.200 dinara, onda neću ni praviti za prodaju"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Loša situacija za ovogodišnji ajvar

  • 1
paprika, ajvar Foto: Dragan Grujić

Posledice dugotrajne suše već su vidljive na pijačnim tezgama gde su cene povrća naglo skočile, ponuda manja, a kvalitet sve lošiji. Domaćice koje su ranije nego uobičajeno počele da pripremaju zimnicu su zabrinute i priznaju da je odlazak na pijacu veoma stresan.

- Uvek u vreme pripremanja zimnice cene porastu, ali ove godine je sve baš preskupo. Paprika babura košta 150 dinara, a kilogram "roge" za čak 200. I kilogram paradajza ne može da se kupi jeftinije od 200 dinara, a mora da se prebira - jada se Šapčanka na pijaci i priznaje da će "teška srca" odustati od pripremanja domaćeg ajvara.

Proizvođači u Banovom Polju, nezvaničnoj prestonici paprike u Mačvi, negoduju zbog pitanja o visokoj ceni i ističu da oni neće više zaraditi pošto je rod paprike desetkovan.

- Mnogo manje je rodila i slabo je pomoglo što smo često i obilno zalivali. Samo smo imali veći trošak. Tukao je jednom i grad, a zbog vrućine koja traje mesec dana javljale su se bolesti, a sada kad treba da se bere i ono što valja napale su smrdibube. Poslednji toplotni talas je dokrajčio papriku, pa su plodovi neujednačeni, sa ožegotinama od sunca i lošijeg kvaliteta - pokazao je razočarano papriku na svojoj njivi jedan proizvođač.

Domaćica Željka Mitrašinović je prošle godine napravila i prodala 1.000 tegli ajvara od barene i pečene paprike. Ove će, po svemu sudeći, spremiti tek toliko da obezbedi svoje najvernije mušterije i nekoliko tegli za sopstveni špajz.

- Tridesetak tegli je do sada bilo naručeno i to sam prodavala po 800 dinara, a za dalje još nisam odlučila. Paprike nema, na kvantašu u Šapcu juče su bila samo dva prodavca, a što može da se nađe lošeg je kvaliteta i skupo. Ako tegla treba da košta 1.200 dinara i više, onda verovatno neću ni praviti za prodaju - kaže Željka.

Ova domaćica dodaje da je navikla svoje kupce na kvalitet i pristupačnu cenu i zato je svake godine morala da napravi više ajvara od prethodne. Ove godine, međutim, najviše zbog dugotrajne suše, ona i druge domaćice teško će napraviti dobar domaći ajvar, pa će zimus na trpezama biti više industrijskog iz nekog marketa, sa akcijskom cenom.

(Telegraf Biznis)

Video: Najskuplja papričica na svetu: Početna cena po kilogramu 23.000 evra

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>