• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Neizvesna proizvodnja šećera: Izgorelo oko 80.000 hektara polja šećerne trske, cena skočila odmah

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Desetine opština u državi Sao Paulo i dalje su pod visokim stepenom pripravnosti zbog novih požara.

  • 0
kašika šećera Foto: Shutterstock

Požari u brazilskim poljima šećerne trske u poslednjih nekoliko dana doveli su do povećanja cena šećera, a uprkos ograničenoj šteti, stručnjaci tvrde da će njive koje su pogođene izazvati probleme u berbi naredne godine.

- Ne radi se zapravo o šteti (od požara), ali je to znak upozorenja za stanje zadnje polovine žetve i (problem) za žetvu 2025/26 - rekao je njujorški biznismen Majkl Mekdugal.

Prošle nedelje je izgorelo oko 80.000 hektara polja šećerne trske, što čini nešto više od jedan posto površine trske u regionu Centar-Jug od 7,65 miliona hektara, pokazuju podaci udruženja proizvođača šećera Orplejn.

- Poljoprivredno zemljište na kojem je rasla trska verovatno će morati da bude ponovo zasađeno nakon požara, što će verovatno uticati na prinose za 2025 - rekao je izvršni direktor Hose Giljerme Nogeira.

Stručnjaci upozoravaju da će na umanjeni proizvodni potencijal naredne godine uticati i suva polja u oblastima gde kiša ne pada po 160 dana, prenosi Rojters.

Desetine opština u državi Sao Paulo i dalje su pod visokim stepenom pripravnosti zbog novih požara.

- Poslednji put kada smo imali tako dugotrajnu sušu, 2021. godine, Centar-Jug je izgubio oko 80 miliona metričkih tona proizvodnje šećerne trske - rekao je Tarsilo Rodrigez, direktor trgovačke kompanije Bioagensija u Sao Paulu.

On smatra da bi nešto slično moglo da se desi 2025. godine, dodajući da bi sadašnji rod mogao da se završi ranije.

Industrijska grupa Unika saopštila je u četvrtak da su poljoprivredni prinosi šećerne trske u julu manji za 12 odsto na godišnjem nivou, zbog niske vlage u zemljištu

Arnaldo Korea, partner firmi Arčer konsalting, naveo je da bi trenutni rod šećerne trske mogao da padne na 580 miliona tona, ispod tržišnog konsenzusa od 600 miliona do 610 miliona tona.

On je rekao da neki mlinovi ne sklapaju nove ugovore o prodaji šećera zbog neizvesnosti u pogledu njihove buduće proizvodnje.

- U Brazilu ćemo imati dug period između žetve, od kraja oktobra do aprila. Sa Indijom van izvoznog tržišta i velikim nedostatkom fondova, cene bi mogle da porastu - upozorio je stručnjak.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Video: Vlada uvela ograničenu cenu šećera: U prodavnicama i marketima ne smeju da prodaju po većoj od ove

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>