• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

IT stučnjak iz Kazahstana bere trešnje u UK: Očekivao je dobru zaradu, kući je otišao razočaran i praznih ruku

V. K.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Opisao je uslove rada kao izuzetno teške zbog visokih temperatura i nerealnih dnevnih kvota

  • 0
Branje trešanja Foto: Shutterstock

Iljas, 32-godišnjak iz Kazahstana, radio je na farmi trešanja u Kentu pod sezonskom radnom vizom. U svojoj domovini radi u IT sektoru i došao je u Englesku spreman da pokuša nešto drugačije jer je imao potencijal da zaradi više nego duplo od svoje kazahstanske plate od oko 983 evra mesečno. Sada priča o svom lošem iskustvu. Opisao je uslove rada kao izuzetno teške zbog visokih temperatura i nerealnih dnevnih kvota.

Posle nekoliko nedelja rada na stablima jabuke već posle prvog dana berbe trešanja, Iljasu je rečeno da nije ispunio postavljene ciljeve. Njegov ugovor je uskoro prekinut, i prošlog meseca je vraćen u Kazahstan.

On je samo jedan od sve većeg broja poljoprivrednih radnika koji su ove sezone tražili pomoć oko otpuštanja od Centra za podršku radnicima nakon što su otputovali na posao u britanska polja.

Menadžer za ljudske resurse farme je rekao da je Iljas uklonjen zbog agresivnog ponašanja, i da je njegovo otpuštanje bilo poslednje sredstvo. Izvršni direktor farme, Li Port, tvrdi da je Iljasov učinak bio ispod očekivanja u poređenju sa drugim novim radnicima i da je njegova agresija doprinela njegovom otpuštanju. Port je takođe rekao da su uslovi rada dobro nadgledani.

Iljas je ušao verbalni konflikt sa menadžerom farme koji je snimljen telefonom. Rekao mu je da zaposlene "tretira kao životinje" te da on sam nije pristao na "ove nerealne dnevne kvote".

Iljas je očekivao da će zarađivati značajno više u Velikoj Britaniji u poređenju sa svojom platom u Kazahstanu, ali je zaključio da su ciljevi nerealni i da je njegovo iskustvo razočaravajuće. Takođe je morao da plati oko 1.000 dolara trećoj strani pre nego što je stigao u Britaniju, što sada žali.

Pro-Force, agencija za zapošljavanje, je izjavila da, iako nemaju evidenciju o Iljasovim plaćanjima trećim stranama i da istražuju problem. Naglasili su svoju posvećenost dobrobiti radnika i obećali da će dodatno istražiti njegove optužbe ako im pruži više informacija, piše Gardijan.

(Telegraf Biznis)

Video: Kako da se nađu najbolji radnik i najbolji poslodavac? Šta je bolje državni posao ili korporacija?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>