• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Uzimaju 1.000 dinara za kilogram ovog šumskog zlata, u selu na jugu Srbije ga ima na pretek

Ekipa Biznisa
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kišni septembar povoljno utiče na berbu

  • 0
pečurke, Jelašnica Foto: Telegraf/S.T.

Obilne padavine tokom septembra i toplo tle, idealni su za pojavu jesenjih pečuraka, među kojima na jugu Srbije prednjače vrganji. Najviše ih je na obodima šuma, gde počinju livade i proplanci. Jedno od sela sa takvim terenima, gde pečurke rastu je i Jelašnica kod Surdulice.

Selo ima i deo koji je ravničarski, ali i brda i šume, koje su pune vrganja. Jedan od onih koji je bio srećne ruke u branju pečuraka je i Branislav Miljković.

- Pečurke beremo za svoje potrebe. Vrganje svi volimo u porodici. Spremamo ih ovako sveže, nešto zamrznemo, a nešto osušimo. Oni koji ih beru za prodaju, kažu da je cena u otkupu 1.000 dinara za kilogram.

Pored vrganja ima i po neka sa žutom kapicom, koju ovde zovu „jajčara“, jer podseća na kuvano ili prženo jaje. Ona je takođe jedna vrsta vrganja.

pečurke, Jelašnica Foto: Telegraf/S.T.

- Ja ne živim u Jelašnici, ali mi nije bio problem da odem iz Vladičinog Hana, desetak kilometara do Jelašnice i da se sa suprugom uputimo u potragu. Nadam se da će ovakvi vremenski uslovi, po principu, malo sunca, malo kiše, potrajati, kako bi bilo još vrganja – kaže Miljković.

Pored vrganja i jajčara, na livadama ima puhara i srndaća, koje su takođe jestive i ljudi ih često beru. Puhare su najbolje, kažu, pohovane ili grilovane, dok srndalći mogu dase

spremaju klot ili takođe sa jajima.

Berači upozoravaju, da oni koji nisu sigurni u poznavanju gljiva, pre konzumiranja, obavezno kosultuju nekog ko zna da razlikuje otrovne od jestivih.

(Telegraf Biznis/S.T.)

Video: To je neka ljubav, poljoprivredom ne može svako da se bavi: Nemanja (24) želi da ostane na selu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>