Rusi se opametili - umesto krompira jedu voće
Ruski zavod za statistiku, Rostat otkrio je kako se ishrana Rusa značajno menjala u poslednjih 40 godina.
Mesto krompira je zauzelo voće i bobice, a osim toga Rusi jedu manje hleba i testenine. Očigledno povećana je želja za zdravim načinom života.
Rusi su počeli više da vode računa o svom zdravlju. To je zaključio i Rostat analizirajući promenu strukture ishrane Rusa u poslednjih 40 godina.
Za to vreme, oni su značajno smanjili konzumaciju krompira i hleba i počeli da jedu više voća i povrća.
Prema Rosstatu, 1980. godine stanovnici zemlje konzumirali su 117 kg krompira po osobi godišnje, dok se u 2018. ta cifra smanjila na 59 kg. Potrošnja voća i bobica menjala se u suprotnom smeru: iznosila je 35 kilograma po osobi godišnje pa na - 74 kg.
Ruski potrošači sve više uključuju ribu i plodove mora u prehranu, kažu istraživači. Ako je 1980. godine bilo 17 kg po osobi, u 2018. godini bilo je - već 22 kg. Povrće i dinja takođe su prisutne u velikim količinama - 92, odnosno 104 kilograma.
Ali sa konzumiranjem mesa tokom skoro 40 godina, promene su se dogodile dva puta. 1980. godine osoba je jela u proseku 70 kg godišnje. U 2000. godini brojka je pala na 50 kg, a u 2018. godini ponovo je porasla, zaustavivši se na 89 kg.
Prosečan Rus sada kupuje manje hleba, žitarica i testenine nego u sovjetsko vreme. Ako je 1980. godine konzumirao 128 kg, 2018. 16 kg manje - 112 kg. Zavod za statistiku napominje da se potrošnja mlečnih proizvoda u ovom periodu takođe ozbiljno smanjila - sa 390 kg na 266 kg. Rusi su takođe počeli da jedu manje jaja - 231 komad godišnje 286.
Iako je potrošnja šećera i konditorskih proizvoda u zemlji prilično velika, ipak postoji pozitivan trend. Dakle, 1980. godine Rus je jeo 35 kg, a 2018. - 31 kg. Lekari upozoravaju da prekomeran unos šećera preti dijabetesu i gojaznosti.
Lekari i naučnici povezuju takve promene sa velikim interesovanjem građana za zdrav način života. Pravilna ishrana pomaže u jačanju imuniteta, održavanju dobre fizičke kondicije i smanjuje rizik od razvoja nezaraznih bolesti.
Stručnjaci kažu da u ishrani prosečnog Rusa ne bi trebalo da bude više od 10% šećera dnevno. A ako je so, onda samo jodirana, čija norma nije veća od 5 grama.
VIDEO: Znate li šta zapravo znače datumi na namirnicama?
(Telegraf Biznis)