Unosan biznis u selu: Za porodični ribnjak zna cela Srbija, ali mora da se dežura noć i dan
Najviše se traži mlada riba
Prema statistici u Srbiji se godišnje pojede oko 32 miliona kilograma ribe, a proizvede se samo dvanaest, što stvara deficit od preko 20 miliona kilograma.
Zato su privatni ribnjaci isplativ posao, od koga se zaradi u vrlo kratkom roku. To su pre nekoliko decenija shvatili i Milutinovići iz ivanjičkog sela Osonica. Oni su maksimalno iskoristili lokalne prirodne resurse, pa su pre 30 godina na rečici koja protiče iza njihove porodične kuće podigli vodozahvat i sagradili ribnjak.
- Najviše uzgajamo kalifornijsku pastrmku, a u našem ribnjaku imamo kapacitet za deset tona ribe. Najveća potražnja je za mladom ribom i najbolje prolazimo za vreme posta, jer se tad riba najviše jede. Ovde su odlični klimatski i zemljišni uslovi za uzgoj ribe, pa smo iskoristili ono što nam je dala majka priroda - istakao je vlasnik ribnjaka Milenko Milutinović.
Osonički ribnjak nadaleko je poznat po svojim kapacitetima i kvalitetnoj ribi, koja svoje mesto pronalazi kod kupaca širom zapadne Srbije. Ovaj posao, ipak, nije ni malo lak, jer uz ribnjak mora da se dežura i do 24 sati dnevno, ali trud se isplati jer cela porodica može da zaradi, a u ribnjaku sa Milenkom već odavno su i njegovi sinovi.
- Prvu ribu je deda doneo osamdestih godina. Počeli smo da mrestimo i na taj način obogaćujemo naš fond. Mada, najteži je taj proces, jer voda zaledi i radimo u ledu. Od trenutka kad omrestimo ženku, pa do momenta dok dobijemo ribu od 250 grama, koja završava na trpei prođe od 12 do 16 meseci - rekao je za RINU Vidan Milutinović.
Činjenica je da se u Srbiji, u odnosu na druge zemlje, riba jede malo, a ribnjaka je još manje, pa stručnjaci kažu da bi površina pod ribnjacima trebalo da se poveća četiri puta kako bi potrebe bile zadovoljene.
(Telegraf Biznis/RINA)