Svet je počeo da odbacuje meso: Govedine je sve manje, a to nekome i te kako odgovara
Svinjetina i piletina se još "drže", ali stručnjaci objašnjavaju i da je pandemija Covid-19 loše uticala na meso
Prošla godina je bila tek druga od 1961. u kojoj je proizvodnja mesa pala, a krenulo je ka drugom padu i ove godine, za šta nije razlog samo manja konzumacija zbog promene načina ishrane.
Ipak, sudeći po pisanju Blumberga, najviše opada proizvodnja govedine, što je veliki pomak za klimatske promene, jer su emisije koje nastaju prilikom prerade ovog mesa 10 puta veće od onih koje nastaju iz proizvodnje svinjetine ili piletine.
Sada se investitori klade, u više od milijardu dolara, u to koje će proteinske alternative zavladati ove godine. Osim boraca za prava životinja i zaštitu životne sredine, a sve je više vegana i vegeterijanaca, na ovaj pad je sasvim sigurno uticala i pandemija Covid-19.
Naime, u neke svetske klanice je u proteklom periodu "ušao" virus korona, kao na primer u nemački "Tenis", koji sada ponovo radi bezbedno. Ipak, poverenje ljudi je poljuljano, a krajem juna - meso je poskupelo za čak 6,4 odsto.
Podsetimo, u strukturi međugodišnje stope rasta cene mesa u 2020, poskupljenje svinjskog mesa imalo je učešće od čak 79,7%, dok se ostalo odnosilo na manja poskupljenja sušenog, dimljenog i usoljenog mesa, kao i ostalih vrsta ove namirnice.
Kako ocenjuje Blumberg, očekuje se da pad potrošnje mesa po glavi stanovnika ove godine bude najoštriji, još od 2000. Pandemija Covid-19 je već negativno uticala na proizvodnju mesa, što se nije desilo ni tokom Svetske finansijske krize, pa je pitanje šta nas čeka u budućnosti.
Globalna proizvodnja mesa u 2018. godini iznosila je 340 miliona tona, a čak 302 miliona od te količine dolazilo je od govedine, svinjetine i piletine. Ukupna proizvodnja govedine je opala sa 39% iz 1961. na 20% koliko je iznosila pretprošle godine.
Svinjetina ima isti skor kao i pre skoro 60 godina (35%), a piletina je doživela rast: od 11 do 34 odsto.
(Telegraf Biznis)