Od malina do svinjetine: Prodor srpskog izvoza, sledeća stanica su Vijetnam i Indonezija

Ministar poljoprivrede kaže da je ceo Persijski zaliv snažno zainteresovan za naše proizvode

Foto: Pixabay

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović kaže da je rast izvoza srpske poljoprivrede za poslednje dve godine iznosio čak 50 odsto, i da je prošla godina završena sa 4,2 milijarde dolara prihoda od izvoza.

Nedimović je rekao da je naša poljoprivreda, posle više od 30 godina, ponovo ušla na najzahtevnija svetska tržišta, a među njima i na visokoplatežna, poput Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), Bahreina, ali i Indije i Kine, i da se uskoro otvaraju vrata Vijetnama i Indonezije.

- Tržište Ujedinjenih Arapskih Emirata i zemalja Bliskog istoka je najekskluzivnija platforma za srpsku hranu. Tamo smo uveliko ušli sa voćem, poput jabuka i malina, ali ništa manje ne očekujem ni od junećeg i jagnjećeg mesa - rekao je Nedimović.

Dodao je da je sada ceo Persijski zaliv snažno zainteresovan za naše proizvode i da su, kako je rekao, ozbiljne količine junećeg mesa krenule i put Libana. Objašnjavajući zašto nam je zanimljivo tržiste Vijetnama, rekao je da je ova zemlja od 80 miliona stanovnika zainteresovana za kupovinu svinjskog mesa iz Srbije.

- Ukoliko tu otvorimo vrata, srpski uzgajivači svinja će otvoriti novo poglavlje za našu zemlju u tom sektoru - rekao je i dodao da, što se svinjskog mesa tiče, "tu imamo dobre razloge da verujemo da ćemo osim tržišta Vijetnama ponovo otvoriti i tržište Evropske unije i Kine".

Nedimović je istakao da je Indija zanimljiva kao destinacija za izvoz našeg voća i naveo da je u ovu zemlju za manje od pola godine otišlo skoro 40 pošiljaka, a samo u poslednja tri meseca oko 800 tona. Govoreći o mogućnostima izvoza voća - posebno bobičastog - u SAD, ministar poljoprivrede kaže da se u ovu zemlju već uveliko izvozi naše voće i to ne samo borovnice, već i maline.

Ukazao je, međutim, da je problem što je to tržište na kome se u ogromnoj meri nalaze borovnice iz Južne Amerike, što je za naše proizvođače dodatno otežavajuća okolnost.

Video: Čokoladna krofna ide u zaborav: Oko 110 evra vam treba da doživite zlaćanu eksploziju u ustima

(Telegraf Biznis)