Da li je isplativo uzgajanje pasulja danas? "Miris i ukus domaćeg nemaju cenu"

Vetroviti dan na selu u jesenje dane uglavnom su domaćice koristile da bi ovejale pasulj

Foto: RINA

Nekada je u skoro svakoj bašti na selu bilo nekoliko ari pasulja. Ovo povrće izuzetne hranljivosti, othranilo je naše seljake i vojnike. Kuvao se čorbast u velikim šerpama i jeo topao i hladan, za ručak, večeru i narednog dana.

Mogao se jesti klot, pa je nastala izreka "prost k’o pasulj", ali i sa mesom. Tokom zime, kad je u ostavi bilo džaka pasulja, kačice masti, brašna, luka i kiselog kupusa, bilo je sigurno da gladi neće biti. A danas kažu - nema ga, slabo se proizvodi, ne isplati se.

Ipak, u selu Vojkovci, podno Rudnika, pasulj se domaćicima itekako isplati. Gordana ga svake godine seje u svojoj bašti i kaže da nema zahvalnije biljke za uzgoj od pasulja.

- Sejemo pasulj više od 40 godina. Nije zahtevan za gajenje, nekada smo ga sejali uz kukuruz, sada posebno. Treba ga povremeno okopati, poprskati, jer ga napada buba i kad je godina dobra - rodi lepo. Ove godine je slabiji prinos, velika suša bila i nije rodio koliko bi trebalo, ali opet, imaćemo za svoje potrebe - priča Gordana.

Kako dalje navodi, "odmah posle berbe stavlja se na skelu da se suši na suncu, kako bi se odvojio od zemlje".

Posle sušenja se mlati. "Nekada smo to radili vilama ili motkom, a sada ponekad i traktorom pogazimo, pokupimo i u plevi ga čuvamo oko dva meseca", priča Gordana Mijailović.

Vetroviti dan na selu u jesenje dane uglavnom su domaćice koristile da bi ovejale pasulj. Kako priča ova domaćica, to više niko ne radi, ali u njenom domaćinstvu to se i danas izvodi.

- Pasulj se veje, da bi se uz pomoć vetra odstranila pleva koja se stvorila kad smo gazili pasulj. To su ranije radile bake, a deca su sa radošću iščekivala taj trenutak. Kad ga ovejem nastavlja se dalje sa pripremom za kuvanje, a miris i ukus domaćeg pasulja ne može da se uporedi sa pasuljem koji se kupuje u prodavnicama - ističe Gordana.

- Pravi pasulj koji se proizvodi u baštama i odgaja kao nekada mora da miriše kada se kuva. Kad ja kuvam pasulj, ceo sokak gde živimo oseti po mirisu da se na smederevcu krčka lonac sa pasuljem - dodaje.

Video: Burger na laboratorijski način: Nema više ubijanja krava, meso u tanjiru direktno iz epruvete

(Telegraf Biznis/Rina)