Dok gledamo kako hleb u Nemačkoj ide na 10€, pogledajte ove ogromne činije brašna: Radnici od jutra na zadatku

Tapioka brašno se dobija iz korena biljke manioka

Foto: Thai Bao Huynh/Solent News & Photo Agency / Solent News / Profimedia

Brašno i pšenica su došli u fokus prethodnih meseci kao namirnice preko kojih se lome ratna koplja. Pitanje svih pitanja je postalo koliko će hleb da nam košta, i da li će ga biti.

Rat u Ukrajini doveo je do velikih poskupljenja u svim sektorima, a poljoprivrednici u Nemačkoj strahuju kako bi poskupljenja moglo biti još, posebno u sektoru žitarica. Nastavi li se ovako, Udruženje poljoprivrednika u Nemačkoj najavilo je kako bi hleb uskoro mogao koštati i do 10 evra.

Ove velike bojazni proizlaze iz činjenice što su Rusija i Ukrajina među najvećim proizvođačima pšenice, a zbog rata u Ukrajini cene žitarica su krenule enormno rasti. Rast cena potvrdio je i pekar iz Tirinške Thomas Bode koji je kazao kako je morao povećati cene svojih proizvoda za 20 odsto.

Inače su troškovi proizvodnje veći od troškova sirovina, no Bode kaže kako je sada potpuno drugačija situacija.

Zato je važno da se podsetimo koliko je ono važno ali i kako se dobija.

Poznato je i ono od tapioke. 

Tapioka brašno se dobija iz korena biljke manioka (yucca, cassava) koja vodi poreklo iz Južne Amerike. Dakle, ovo brašno ne vodi poreklo od žitarice (pirinač, kukuruz) – ili pseudo žitarice (heljda, kinoa).

Ne samo da može da olakša život kod gore pomenutih stanja, već može da pomogne u stvaranjnu iluzje da je ishrana uobičajena. Naime, ovo brašno ima izuzetno neutralan ukus. Za razliku od brašna leblebije, badema, semenki bundeve, lana, prosa, heljde, kukuruza i slično – ono je najbliži ekvivalent belom brašnu. Neutralno po ukusu, onoliko koliko jedno “zamensko” brašno to može da bude.

Brašno od tapioke nema ekstremno velike količine esencijalnih nutrijenata, a ima visok procenat skroba. Drugim rečima, treba pametno da se kombinuje, kako bi glikemijski indeks jela koje se pravi s njim, na kraju bio niži. Odmah ću vam reći da to znači dodavanje proteina i/ili masti u jelo – baš kao u današnjem receptu.

Pogledajte u našoj galeriji stotine činija napunjenih brašnom od tapioke ostavljene su da se osuše na suncu.

Svakog jutra proizvodi - napravljeni od korena biljke  iznose se i ostavljaju do popodneva.

Video: Kako da procenimo koji je hleb kvalitetan i kako nas marketinški obmanjuju

(Telegraf Biznis)