Kao iz bajke: Pogađate li šta se uzgaja na ovim besprekorno "doteranim" poljima?
Više od 90 procenata svetskog pirinča proizvodi se i konzumira u Azijsko-pacifičkom regionu
Pirinču je potrebno do četiri meseca da poraste i onda da se pobere, a onda se usev konzumira, prodaje i čuva za sledeću sadnju.
Tako je barem u Vijetnamu, gde je uzgajanje pirinča posebna tradicija. Na fotografijama vidite distrikt Mu Cang Chai, na severoistoku Vijetnama, a fotograf koji ih je usnimio napisao je:
"Ovo je porodična farma na kojoj deca pomažu roditeljima tokom žetve pirinča. Takođe, pomažu i neke komšije".
Kažu da su za Vijetnam karakteristična upravo pirinčana polja i planine čudesnih oblika.
S obzirom na bogatu kulinarsku i kulturu uzgajanja ove namirnice, možete samo pretpostaviti koliko vrsta pirinča postoji u ovoj azijskoj zemlji. Godine 2019, svetsku titulu kao "najbolji" poneo je pirinač označen kao ST25.
(Telegraf Biznis)