"Nekad hrana siromaha, danas samo za bogate": Čvarci u Hrvatskoj tri puta skuplji nego kod nas

Kilogram premium delikatesa košta više od 50 evra u komšiliku, što je oko 6.000 dinara

Foto: Shutterstock

Jasno je da proizvođači kojima su hrana za ishranu svinja i energenti proteklih godinu leteli u nebo deo troškova prelivaju i na kupce i dobavljače. Isto tako i zacementirana cena nekih kategorija svinjetine (koje čine oko trećine svinjske polovine) i nedostatak radne snage u preradi, u klanicama i mesnicama.

Oni OPG-ovi koji proizvedu manje svinja uvek mogu da licitiraju s cenom svojih proizvoda jer se kupci za takvu robu u pravilu uvek nađu. No većim je sistemima, kojima su trgovački lanci glavni način prodaje, važno nadjačati konkurenciju i privući kupce.

Pa nisu od zlata, komentarišu ovih dana potrošači u nekim trgovačkim lancima u kojima se kilogram čvaraka pojedinih proizvođača ceni i više od zaštićenih proizvoda u EU, poput pršuta ili baranjskog kulena, piše Večernji list.

Za kilogram tog "premium" delikatsa valja izdvojiti i 411 (oko 6.000 dinara), za istu tu "marku", ali u drugom trgovačkom lancu 355,44 kune, no uprosečena cena čvaraka ipak je dosta niža.

– Grickamo ih i ja i moja stara, ne možeš se rešiti slavonskih korena. No sva sreća pa ima i onih po puno pristupačnijim cenama – kaže penzioner Marko.

U Srbiji, ovaj proizvod od mesa košta i više od 2.000 dinara.

Video: Hotel sa pet... kobasica, jer zvezdice su precenjene

(Telegraf Biznis)