Kakav ćemo hleb jesti: Pšenica u Mačvi slabije rodila, a zrno lošijeg kvaliteta

Vreme čitanja: oko 1 min.

Usevu nisu pogodovale česte, duge i obilne padavine kao i bolesti u vreme cvetanja

Foto: D. Grujić

U Mačvi je počela žetva ranih sorti pšenice, a rodom i kvalitetom hlebnog zrna nisu zadovoljni ni proizvođači ni mlinari.

Prosečan prinos po hektaru na početku žetve je oko 5 tona što je manje nego prošle godine. Na pojedinim parcelama je požnjeveno tek 3, a više od 7 tona po hektaru nisu požnjeli ni domaćini koji su jesenas obavili setvu u optimalnom roku i primenili potpunu agrotehniku.

- Rane sorte su podbacile pa čekamo da vidimo da li će kasnije, koje još nisu sazrele, da daju veće prinose. I kvalitet je za sada slab što potvrđuju vrednosti hektolitra koje se kreću od jako niskih do srednjih, a u retkim slučajevima je hektolitar veći od 76. Izmerene su i ekstremno niske vrednosti, ispod 60, dok je vlaga u granicama normalnih vrednosti - rekli su na otkupnom mestu"Braća Ružić" u Dublju.

Uz manji prinos poljoprivrednike, a naročito mlinare brine i lošiji kvalitet pšenice kao posledica nepovoljnih vremenskih uslova.

Usevu nisu pogodovale česte, duge i obilne padavine kao i bolesti u vreme cvetanja, koje proizvođači nisu mogli blagovremeno da suzbijaju jer su njive bile natopljene kišom.

Osim toga, visoke temperature proteklih nekoliko dana su "spržile" zrno i dodatno umanjile kvalitet, a naročito sadržaj proteina zbog čega mlinari predviđaju da će i hlebno brašno biti lošijeg kvaliteta od uobičajenog.

Požnjevenu pšenicu poljoprivrednici lageruju u silosima mlinskih preduzeća i još uvek ne mogu da je prodaju i naplate pošto nije poznata otkupna cena.

(Telegraf Biznis)