"Poslednja isporuka za ovu godinu", nema više slatkih jesenjih jagoda iz Šapca
Od kada je u oktobru krenula "druga berba" njegove jagode su postale pravi hit
Kada je sredinom oktobra krenuo drugi put ove godine da bere zrele jagode na svojoj njivi Dražen Peurača iz Štitara kod Šapca nije ni slutio da će berba sočnih i slatkih crvenih plodova potrajati skoro do kraja novembra i prvih mrazeva.
Poslednjih 30 kilograma Draženova majka i supruga su nabrale danas kada je prestala da pada kiša i on će ih sutra isporučiti po spisku porudžbina koje je primio ovih dana.
- Poslednja isporuka za ovu godinu. Nema više - objavio je Peurača na stranici "Online pijaca Šabac" čiji je administrator.
"Jesenje jagode" su bile kvalitetnije, sočnije i slađe nego "prolećne" jer im u sezoni vremenske prilike nisu pogodavale. Dugo vremena je padala kiša i bilo je hladno, što se odrazilo na kvalitet i slabu prodaju, a zbog niske otkupne cene jagodari su imali skromnu zaradu.
- Ove jagode su zasađene u junu i kada su procvetale nisam zakidao cvetove. Ostavio sam da rode, pa koliko bude. Onda je došlo lepo i toplo vreme što je omogućilo da se rod održi i sazri. Nisu tretirane hemijskim preparatima osim jednom nakon što su zasađene - objašnjava Peurača.
Od kada je u oktobru krenula "druga berba" njegove jagode su postale pravi hit. Prvih petnaest dana je kilogram prodavao po 400, a od novembra 500 dinara i bez obzira na poskupljenje mogao je da proda mnogo više nego što je rodilo. Isporučivao ih je po spisku, a kada je potražnju podstakla sezona slava porudžbine su ograničene na 2 kilograma.
- Želeo sam da ispoštujem svakog kupca. Dosta su ih kupovali deci, a domaćice su bile najsrećnije što su slavske kolače i torte umesto sa zamrznutim mogle da prave sa svežim jagodama - dodao je Peurača.
(Telegraf Biznis)