"Poslednja isporuka za ovu godinu", nema više slatkih jesenjih jagoda iz Šapca

Vreme čitanja: oko 1 min.

Od kada je u oktobru krenula "druga berba" njegove jagode su postale pravi hit

Foto: D. Grujić

Kada je sredinom oktobra krenuo drugi put ove godine da bere zrele jagode na svojoj njivi Dražen Peurača iz Štitara kod Šapca nije ni slutio da će berba sočnih i slatkih crvenih plodova potrajati skoro do kraja novembra i prvih mrazeva.

Poslednjih 30 kilograma Draženova majka i supruga su nabrale danas kada je prestala da pada kiša i on će ih sutra isporučiti po spisku porudžbina koje je primio ovih dana.

- Poslednja isporuka za ovu godinu. Nema više - objavio je Peurača na stranici "Online pijaca Šabac" čiji je administrator.

"Jesenje jagode" su bile kvalitetnije, sočnije i slađe nego "prolećne" jer im u sezoni vremenske prilike nisu pogodavale. Dugo vremena je padala kiša i bilo je hladno, što se odrazilo na kvalitet i slabu prodaju, a zbog niske otkupne cene jagodari su imali skromnu zaradu.

- Ove jagode su zasađene u junu i kada su procvetale nisam zakidao cvetove. Ostavio sam da rode, pa koliko bude. Onda je došlo lepo i toplo vreme što je omogućilo da se rod održi i sazri. Nisu tretirane hemijskim preparatima osim jednom nakon što su zasađene - objašnjava Peurača.

Od kada je u oktobru krenula "druga berba" njegove jagode su postale pravi hit. Prvih petnaest dana je kilogram prodavao po 400, a od novembra 500 dinara i bez obzira na poskupljenje mogao je da proda mnogo više nego što je rodilo. Isporučivao ih je po spisku, a kada je potražnju podstakla sezona slava porudžbine su ograničene na 2 kilograma.

- Želeo sam da ispoštujem svakog kupca. Dosta su ih kupovali deci, a domaćice su bile najsrećnije što su slavske kolače i torte umesto sa zamrznutim mogle da prave sa svežim jagodama - dodao je Peurača.

(Telegraf Biznis)