Finski poljoprivrednici optužuju Ruse zbog neobrađenih njiva: "Ometaju nam GPS, izrašće korov"

J. V.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Današnja poljoprivreda je uglavnom precizna poljoprivreda, gde traktor automatski obrađuje, seje i đubri tačan deo polja

Poljoprivrednici na istočnoj granici Finske imaju problem. Traktori i druga poljoprivredna mehanizacija više se ne kreću po polju kako bi trebalo, navodi Yle.fi.

Smetnje, koje izgleda da dolaze sa druge strane granice, iz Rusije, utiču na globalne sisteme pozicioniranja (GPS) u toj oblasti.

Kari Pekonen, koji se bavi poljoprivredom u Parikali, desetak kilometara od granice sa Rusijom, kaže da je to problem.

"Na njivi ima traka koje nisu obrađivane. Šest ili sedam traka čine površinu od desetak hektara", kaže Pekonen dok traktorom vozi preko svoje njive.

Današnja poljoprivreda je uglavnom precizna poljoprivreda, gde traktor automatski obrađuje, seje i đubri tačan deo polja.

Ovo zahteva satelitske ili druge podatke o pozicioniranju. Ako pozicioniranje ne uspe, traktor će raditi na pogrešnom delu polja, što može dovesti do gubitaka.

"Ovo je posebno važno u organskoj poljoprivredi. Ako ostavite neobrađene površine polja, tu će rasti korov. A kada se korov razmnožava gubimo useve", kaže Pekonen.

Široko rasprostranjeni problemi nakon ruske invazije

Anti Arminen, izvršni direktor ogranka Centralne unije poljoprivrednih proizvođača i vlasnika šuma u jugoistočnoj Finskoj, kaže da su primili žalbe na probleme sa satelitskim pozicioniranjem iz cele Južne Karelije. Nekoliko farmera prijavilo je probleme u Lapenranti, koja se nalazi oko 100 kilometara južno od Parikale.

Prema rečima Karija Pekonena, problemi sa pozicioniranjem GPS satelita počeli su u leto 2022. godine, nakon što je Rusija napala Ukrajinu.

Takođe je došlo do povećanja ometanja u protekloj godini, što je vidljivo na kartama ometanja GPS-a na gpsjam.org.

Problemi sa besplatnim GPS podacima primorali su farmere na istočnoj granici da koriste plaćene sisteme za kontrolu svojih poljoprivrednih mašina.

(Telegraf.rs)