Pčelarstvo iza rešetaka: Zatvorski med odnosi nagrade za kvalitet, zatvorenici imaju nov smisao

V. K.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Zatvor u Lepoglavi već 10 godina vodi program za zatvorenike kroz koji ih uči pčelarstvu

Foto: Shutterstock

Pre deset godina jedan zatvor u Hrvatskoj je započeo kontinuirani radno-edukativni program koji onima koji tamo služe kaznu višestruko pomaže. U pitanju je program osposobljavanja zatvorenika za zanimanje pčelara, a do sada je više od 30 njih završilo ovaj program

Zatvor u Lepoglavi osvojio je zlatnu diplomu za bagremov med i srebrnu diplomu za kestenov med na 16. organoleptičkom ocjenjivanju meda, gdje je učestvovalo 236 pčelara iz Hrvatske, Srbije, BiH i Severne Makedonije, saopšteno je iz hrvatskog Ministarstva pravosuđa.

Kako navode, ovaj je uspeh je rezultat dugogodišnjeg rada, jer zatvor u Lepoglavi već 15 godina razvija pčelarstvo. Sve je počelo sa samo nekoliko košnica dok ih danas ima preko 100.

Pčelarstvo igra ključnu ulogu u resocijalizaciji zatvorenika koji učestvuju u ovom programu zatvora, pripremajući ih za povratak u društvo i pružajući im mogućnost budućeg zapošljenja.

Med se primarno proizvodi za prehranu zatvorenika, dok se manji deo stavlja na tržište. Godišnje se proizvede između 1,5 i 3 tone meda, a u idealnim vremenskim uslovima moglo bi se ostvariti i više od 4 tone.

Med iz zatvora u Lepoglavi do sada je na više međunarodnih ocenjivanja osvojio srebrne i zlatne diplome, a nedavne diplome iz Vukovara predstavljaju nastavak odličnih rezultata u procesima u kojima učestvuju zatvorenici.

Osim što jača njihove veštine, ovaj program im omogućava da po izlasku na slobodu započnu vlastite karijere u pčelarstvu i proizvodnji meda, piše 24sata.

(Telegraf Biznis)