Ljuba iz Niša gaji lekoviti plod od kog zarađuje 250 evra po kilogramu: Počeo zbog zdravlja, zaradio bogatstvo

Vreme čitanja: oko 2 min.

Foto: Privatna arhiva

Ljuba Jovanović iz okoline Niša, sa suprugom Slovenkom i trojicom sinova, već više od deset godina uspešno uzgaja lekovite godži bobice.

Počeli su da ih uzgajaju zbog Ljubinog narušenog zdravlja, a ubrzo su uzgoj pretvorili u unosan porodični biznis. Njihova firma „Goji – Ljuba i sinovi“ danas je jedna od najpoznatijih u Srbiji u toj oblasti.

Za plantažu od 10 ari potrebno je uložiti oko 45.000 evra, ali se uloženi novac vraća već u prvoj godini, kažu.

„Radove oko formiranja plantaže, sadnje, organsko đubrivo za sadnju i radnu snagu preporučujemo da plantažeri obave u sopstvenoj režiji, uz našu edukaciju, jer će ih to tada najmanje koštati“, savetuje Nemanja Jovanović.

Otkupna cena crvenog godžija je oko 50 evra po kilogramu, dok je crni gođi, koji je znatno ređi i lekovitiji, i do 250 evra po kilogramu. Crni gođi sadrži daleko veću koncentraciju nutrijenata nego drugo voće, ali ga je teško uzgajati i brati. Trenutno u Srbiji postoji tek desetak mladih plantaža, a potražnja u svetu – posebno u SAD-u, Nemačkoj i Velikoj Britaniji – stalno raste.

Foto: Rina

S obzirom na to da gođi rađa više puta tokom godine, u prvom branju prve godine sadnje može se očekivati 0,3 kilograma po sadnici i zarada od 15.000 evra. U drugom branju te iste godine prinos može dostići jedan kilogram po sadnici, a zarada i do 50.000 evra, dok je u drugoj godini prosečan prinos tri kilograma po sadnici i zarada 150.000 evra.

U trećoj godini uzgajivači mogu očekivati pet kilograma po sadnici i zaradu od 250.000 evra. Plantaže formirane ovom biljkom do aprila i maja daju prvi rod već krajem jula i to traje sve do kraja oktobra, pa se ona isplati već u godini sadnje, a novac uložen u konstrukciju i ostale troškove vraća se već u narednoj godini, prenosi portal Lolamagazin.

Crni gođi spada među najskuplje i najređe, a prema rečima stručnjaka, i među najlekovitije biljne vrste. Ipak, i dalje je poprilično nepoznat i nedovoljno istražen. Plodovi se beru pincetom, zajedno sa peteljkom, zbog oksidacije i ispuštanja soka. U poređenju sa drugim voćem, gledano kroz nutritivne vrednosti, konzumacija samo jednog grama crnog gođija jednaka je konzumaciji 28 grama borovnica, 50 grama semenki grožđa i 50 grama crvenih gođi bobica. Plod crnog gođija teško je pronaći, pa mu se cena kreće između 200 i 250 evra po kilogramu. U Evropi ne postoje veće plantaže crnog gođija, pa ga zasad nema ni na tržištu.

Najveći uvoznici gođi bobica u svetu su Sjedinjene Američke Države, Nemačka, Kanada, Holandija, Australija i Velika Britanija. Trenutna otkupna cena bobica na svetskom tržištu varira u zavisnosti od kvaliteta i porekla. U proseku, cena crvenih sušenih neorganskih bobica poreklom iz Kine kreće se između deset i dvadeset dolara po kilogramu, a može biti i viša za organske ili posebno kvalitetne bobice, dodaje se još.

(Telegraf Biznis)