Mirko sa Zlatibora pretvorio znanje iz elitnih restorana u mlečni biznis: Pravi sir kao u Švajcarskoj!
Mirko Mijailović, licencirani somelijer iz zlatiborskog sela Gostilje, odlučio je da napusti luksuzne restorane Beograda i vrati se u rodno selo kako bi pokrenuo proizvodnju sira na alpski način. Njegova priča je primer kako se znanje i iskustvo iz urbanih sredina mogu uspešno primeniti u ruralnim područjima.
Povratak korenima
„Ja sam osma generacija Mijailovića koja živi ovde u Gostilju, na našoj zemlji, i nisam želeo to da prekinem. Otkako sam otišao, znao sam da će taj put biti privremen i da ću se opet vratiti. Tako je i bilo. Trudio sam se da što više naučim gde god sam radio, a to znanje primeniću u mom selu, jer je upravo Zlatibor idealan za proizvodnju sira“, izjavio je Mirko za RINU.
Prepreke i prilike
Pandemija koronavirusa ubrzala je Mirkov povratak i realizaciju ideje o proizvodnji sira. Kada je lokalna mlekara obustavila otkup mleka, njegov otac je bio primoran da baca mleko. Mirko je tada odlučio da preuzme stvar u svoje ruke: „Ja sam za jedan dan spakovao opremu, povezao sve što je bio neophodno, naučio recepture i upustio se u nešto potpuno novo“, rekao je Mirko za RINU.
Podrška porodice
U međuvremenu, Mirko je upoznao svoju sadašnju suprugu koja ga je podržala u njegovoj nameri. Zajedno su beogradski asfalt zamenili pašnjacima, odlučni da unaprede porodičnu tradiciju stočarstva i proizvodnje mlečnih proizvoda.
Mirko Mijailović je dokaz da se uz posvećenost, znanje i ljubav prema rodnom kraju može postići uspeh i u ruralnim sredinama. Njegova priča inspiriše mnoge da razmisle o povratku korenima i ulaganjima u lokalne zajednice.
(Telegraf Biznis)