Da zaplačeš! Ono što se kod nas ceni kao ZLATO, u Hrvatskoj se deli BESPLATNO: Razlog je veoma tužan
U Hrvatskoj se godinama vodi tiha, ali uporna rasprava - da li kupovati u velikim trgovinskim lancima ili podržavati domaće poljoprivrednike i njihove OPG-ove (porodična poljoprivredna gazdinstva). Jedni tvrde da nema ništa vrednije od prirodnog uzgoja, svežeg voća i povrća iz malog vrta ili mesa životinja koje nisu hranjene industrijskom hranom. Drugi, gledajući cene, samo odmahuju rukom i odlaze ka policama supermarketa.
I dok se na društvenim mrežama vode žučne rasprave o tome koga treba podržati, realnost je često jednostavna – ljudi kupuju tamo gde im novčanik dozvoljava, a ne uvek tamo gde bi srce želelo. A čini se da u Hrvatskoj novčanik ipak češće donosi odluku, što potvrđuje i primer jednog OPG-a iz Podravine.
Naime, na društvenim mrežama se proširila objava gazdinstva iz Križnice, mesta pored Pitomače, koje je odlučilo da besplatno podeli tone lubenica i dinja – jer nema kupaca.
U svojoj poruci su napisali:
- Dragi prijatelji, poznanici i svi ostali! Nismo od onih koji vole pisati po internetu, ali došli smo do situacije da moramo. Kako niko ne želi naše domaće poljoprivredne proizvode, poput dinja i lubenica slatkih kao med - jer je, izgleda, uvozno bolje - a žao nam je da propadne oko 60 tona lubenica i oko 40 tona dinja, ne želimo da ih uništimo, već Vas pozivamo da dođete u Križnicu, preko reke Drave, na kućni broj 53, gde ih DELIMO besplatno. Hvala na pažnji.
Objava je izazvala lavinu komentara. Mnogi su izrazili žaljenje i bes:
"Žalosno, ali istinito. Mogu da potvrdim da su lubenice slatke kao med, jer sam jednu ponela u Nemačku i nijedna kupljena ovde ne može da se poredi sa njima", "Valjda će neko ostaviti koji evro za vaš trud", "Ovo je strašno, sramota", "Da li smo stvarno došli do toga da se domaća proizvodnja uništava?", "Pošten čovek više ne može da živi od svog rada."
Ova priča još jednom otvara pitanje - koliko zaista cenimo domaće proizvode i trud ljudi koji ih stvaraju, i da li će cena i dalje biti važnija od kvaliteta i porekla hrane.
(Telegraf Biznis/Dnevno)