Mikloš je čuvar vojvođanske tradicije koja nestaje: Život je posvetio guščarstvu i svojim jatima

V. K.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Foto: Shutterstock

U selu Ostojićevo, u opštini Čoka, Mikloš Reperger uzgaja na stotine gusaka. On je ključni čuvar drevnog guščarstva, zanata koji nestaje, i bori se da spasi simbol Vojvodine od zaborava.

U pitomom vojvođanskom selu Ostojićevu, nedaleko od Čoke, ne neguju se samo polja žita i kukuruza, već i jedna retka, ali tvrdoglava tradicija - guščarstvo. Njen najistaknutiji čuvar je Mikloš Reperger, koji je život posvetio prostranim pašnjacima i jatima koja broje preko 400 belih grla.

- Imamo preko 400 gusaka za sada, držaćemo ih i dalje, a ako je moguće nešto ćemo i uvećavati. Što se tiče tržišta ono se ne menja naročito, može da se proda meso, džigerica, najviše se prodaje mast koja je lekovita i što se tiče toga mogu reći da je stanje isto, uz nadu da će se narednih godina poboljšati kako bismo povećali broj gusaka u selu i okolnim mestima - kazao je Reperger.

Godinama je njegov posed utočište za veliki broj grla, što ga svrstava u sam vrh guščarske proizvodnje u Vojvodini.

Foto: Shutterstock

Dodatni udarac tradiciji je nedostatak podmlatka. Mladi se nerado odlučuju za težak i neizvestan rad, što preti da guščarstvo potpuno nestane iz vojvođanskih avlija.

- Mi se i dalje trudimo i borimo da bude kao što je nakada bilo. Nadamo se da ćemo u tome uspeti da održimo jato i da promenimo situaciju u okolnim mestima - napomenuo je on.

Mikloš Reperger, guščar po opredeljenju, predstavlja poslednju liniјu odbrane јedne lepe, ali ugrožene tradiciјe. Njegovo јato u Ostoјićevu niјe samo ekonomska јedinica, to јe živi spomenik onome što Voјvodina јeste – simbol upornosti i ljubavi prema zemlji i njenim blagodetima.

(Telegraf Biznis/RTV)