Rađa se novi medijski gigant u Americi: 263 izdanja dnevnih novina u 47 država

Medijska kuća Gannett, vlasnik dnevnog lista USA Today, prodata za 1,4 milijarde dolara

Američka kompanija New Media Investment Group kupuje medijsku kuću Gannett, vlasnika dnevnog lista USA Today, za 1,4 milijarde dolara, čime će nastati najveća novinska kompanija u SAD, izveštava Rojters.

Suočen sa padom prihoda od štampanih izdanja, Gannet je u poslednjih nekoliko godina uložio milione dolara kako bi povećao svoje digitalno prisustvo. Prodaja, međutim, još uvek nije porasla.

Dve kompanije očekuju da će ovim spajanjem smanjiti troškove za 275-300 miliona dolara godišnje i kažu da će zajedno imati 263 dnevna lista u 47 država.

New Media i Gannett su po tiražu najveći vlasnici dnevnih štampanih izdanja u SAD, prema podacima agencije Statista.

New Media, odnosno njihova kompanija-ćerka Gatehouse Media, izdaje 144 dnevna lista, a Gannett, čije se dnevne novine USA Today štampaju u 750.000 primeraka dnevno, takođe je vlasnik niza lokalnih novina počev od El Paso Times-a u Teksasu do gradskih izdanja Detroit Free Preš i Register-Guard u Judžinu, u državi Oregon.

Oko 25 odsto prihoda kombinovane kompanije poticaće od digitalnih izdanja, rekao je glavni izvršni direktor New Media, Majkl Rid na konferenciji.

Nakon završetka spajanja, koje se očekuje u drugoj polovini 2019. godine, New Media će imati oko 50,5 procenata udela u kombinovanoj kompaniji, na čijem će čelu biti Rid. NJegova izdavačka kuća, Gatehouse Media, ubuduće će poslovati pod brendom Gannett, koji ima dužu tradiciju.

Akcionari Gannett-a će dobiti 6,25 dolara u gotovini i 0,5427 akcija New Media grupe za svaku akciju koju poseduju, što zajedno iznosi 12,06 dolara i predstavlja premiju od 12,2 odsto u odnosu na cenu Gannett-ove akcije na zatvaranju berze u petak, dodaje Rojters.

(Telegraf.rs/Tanjug)