I Vlada aminovala: Amerikanci definitivno grade Moravski koridor

Posle tendera, na kome su jedini dali ponudu, američka kompanija je sada dobila i saglasnost od srpske vlade da gradi "Moravski koridor" koji će povezati pola miliona ljudi

Foto: Vlada Srbije/Slobodan Miljevic

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Odluku o izboru strateškog partnera u cilju realizacije projekta izgradnje infrastrukturnog koridora auto-puta E-761, deonica Pojate-Preljina ("Moravski koridor").

Na osnovu sprovedenog javnog poziva za strateškog partnera, izabrani Konzorcijum "Behtel-Enka" gradiće Moravski koridor dužine 112 kilometara. Time će biti povezan Koridor 10 i auto-put "Miloš Veliki", a samim tim i oko 500.000 ljudi, kao i gradovi Čačak, Kraljevo, Vrnjačka Banja, Trstenik, Kruševac, Stalać i Ćićevac.

Pored izgradnje auto-puta, projekat će obuhvatiti i regulaciju Zapadne Morave i njenih pritoka, kao i izgradnju telekomunikacione infrastrukture.

Članovi vlade usvojili su Platformu za učešće delegacije Republike Srbije na Kineskom međunarodnom sajmu za investicije i trgovinu, koji će biti održan od 8. do 11. septembra ove godine u gradu Sijamen u provinciji Fuđian.

Učešće Republike Srbije na ovom sajmu otvoriće nove mogućnosti za unapređenje trgovinsko-ekonomske saradnje dve zemlje i veća kineska ulaganja u različite oblasti u Republici Srbiji. Srbija će na izložbenom prostoru od 810 kvadratnih metara predstaviti konkretne projekte, institucije i kompanije, u cilju što boljeg prezentovanja privrednih i investicionih potencijala zemlje.

Delegaciju Republike Srbije predvodiće potpredsednik vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

(Telegraf.rs)