Ministar uveren: Gorivo u Srbiji neće skočiti zbog dronova

Nema dileme da Srbija, kao uvozno zavisna država, kada je sirova nafta u pitanju, duboko zavisi od cene sirove nafte na svetskom tržištu

Cena derivata na benzinskim stanicama u Srbiji neće poskupeti u prvim danima nakon terorističkih napada u Saudijskoj Arabiji, uveren je ministar energetike Aleksandar Antić.

On je rekao da su poslednji događaji u Saudijskoj Arabiji svakako u prvi mah izazvali "značajan rast cena sirove nafte na svetskom tržištu“, te da će se tek videti kako će se dalje odraziti na cenu i snabdevanje.

- Nema dileme da Srbija, kao uvozno zavisna država, kada je sirova nafta u pitanju, duboko zavisi od cene sirove nafte na svetskom tržištu. Ipak, sada treba sačekati stabilizaciju na tržištu, koja se svakako dešava, i u narednim danima videti kako će se ti događaji reflektovati na cenu u našoj zemlji - rekao je Antić novinarima.

- Videli ste da je cena sirove nafte porasla za 20-tak procenata, ali je posle došlo do laganog pada cene. Tako da je danas cena sirove nafte nekih desetak odsto veća nego pre ovog terorističkog napada - rekao je Antić.

On je naglasio da očekuje od proizvođača, trgovaca, uvoznika da apsolutno profesionalno prilaze ovoj situaciji i "da ovaj pik tretiraju kao bilo koji drugi pik i da s te strane nemamo neku dodatnu nervozu koja bi kreirala rast cena derivata“

(Telegraf Biznis/Tanjug)