Lažni mejlovi banaka kruže Hrvatskom, stiglo upozorenje: Ne klikćite na sumnjive linkove

U Hrvatskoj počeli da kruže lažni mejlovi poznatih banaka koji kradu podatke za internet bankarstvo

Pixabay.com

Nacionalni CERT izdao je upozorenje svim korisnicima internet bankarstva u Hrvatskoj, zbog aktivne "fišing" kampanje koju su primetili, prenosi portal Zimo.

Kako ističu, trenutno su u toku "fišing" kampanje usmerene prema korisnicima dveju poznatijih hrvatskih banaka, ali ne otkrivaju o kojim bankama je tačno reč.

Poruke elektronske pošte koje se šalju prema korisnicima sadrže fišing URL do lažne stranice internet bankarstva. Stranice su verna kopija originalnih stranica ovog tipa bankarstva, te deluju sasvim legitimno. Korisnicima se savetuje dodatni oprez pri upisivanju podataka, kako ne bi došlo do gubitka novčanih sredstava, upozoravaju iz CERT-a.

Dodaju da još uvek nije jasno koji je krajnji cilj tih kampanja. Zasad je sigurno da će svi oni koji nasednu na prevaru ostati bez osnovnih ličnih podataka, a to bi moglo dovesti do još ozbiljnijih problema u budućnosti. Savetuju da je najbolje da korisnici uopšte ne klikću na linkove koji se pojavljuju u mejlu, već da idu direktno (upisivanjem adrese) na stranice internet bankarstva.

Video: Potpisan ugovor o prodaji Komercijalne banke

(Telegraf Biznis)