Jedna od najsiromašnijih zemalja sveta prodaje zlato da bi donirala novac UN?

Venecuela koja ima rezerve zlata i u trezorima širom sveta, posebno u Britanskoj centralnoj banci, traži od nje da proda deo rezervi kako bi novac donirala ovoj organizaciji

Mnogi ulagači zlato sada smatraju "vrednom imovinom" / Foto: Shutterstock

Venecuela je već dugo u žiži javnosti i kako se navodi, trpi jednu od najdužih hiperinflacija u istoriji, a svaki 9. od 10 stanovnika živi u siromaštvu. I ovih dana su slike iz ove zemlje podeljene, od elite koja pravi žurke, do građana koji žive u izolaciji.

Prema najnovijim informacijama, Venecuela koja ima rezerve zlata i u trezorima širom sveta, posebno u Britanskoj centralnoj banci, traži od nje da proda deo rezervi kako bi novac donirala Ujedinjenim nacijama, i tako pomogla u borbi protiv pandemije.

Banka Engleske "čuva" rezerve zlata iz Venecuele, u vrednosti od oko 1,7 milijardi dolara. Kako pišu lokalni mediji, do juče je u toj zemlji Južne Amerike bilo samo 10 žrtava korona virusa, što kritičarima deluje neverovatno, jer Venecuela broji skoro 29 miliona stanovnika.

U mnogim delovima Venecuele nema tekuće vode, a skoro 5 miliona stanovnika je u stanju očaja, bez pristupa adekvatnim zdravstvenim uslugama, pa su UN skeptične prema namere ove daleke zemlje. Privreda im se urušava sve više, a dodatni problem su niske cene nafte i američke sankcije.

Video: Hrvatska nema ni grama a Srbija je krcata metalom zbog koga se i dalje vode bitke

(Telegraf Biznis)