Štede 5.000 dinara: Kako su u ovom gradu u Srbiji smanjili račune za grejanje?

Stara cena je iznosila 5,09, a nova je 4,59 dinara bez PDV-a

Foto: Telegraf.rs

Pred početak nove grejne sezone, Šapčani koji su priključeni na daljinsko grejanje nisu mogli da se nadaju lepšoj vesti  iz gradske  "Toplane". Naime, cena toplotne energije je smanjena je za 10 odsto, pa će domaćinstva od oktobra na zagrevanju uštedeti u proseku 5.000 dinara.

Kako grejanje može da bude jeftinije, što je za naše prilike, u najmanju ruku čudno, za Telegraf Biznis "tajnu" je otkrio Slobodan Jerotić, direktor JP "Toplana".

- Napravili smo kalkulaciju na osnovu svih troškova i uzeli u obzir i druge  faktore koji utiču na cenu koju plaćaju potrošači. Cena utrošene toplotne energije se dobija tako što se saberu troškovi goriva i električne energije za rad pumpi i drugih elektromotornih pogona i pripremu vode i zbir podeli sa ukupno isporučenom energijom u prošloj godini - kaže on.

Kako objašnjava, na mogućnost da cena bude niža uticalo je što su investicijama u ranijim i posebno u ovoj godini uspeli da povećaju efikasnost toplotnih izvora, implementirali su nove softvere za optimizaciju njihovog rada i distribucije toplote kao i za matematičko modeliranje mreže daljinskog grejanja.

- To je dovelo do smanjenja pregrevanja termoizolovanih zgrada i rasipanje usled dnevnih oscilacija temperture. Zatim, pošto imamo manje havarija smanjili smo gubitke u toplovodima, kao i gubitke vode - objašnjava Jerotić.

U kompaniji je, ističe Jerotić povećana finansijska disciplinu i naplata, što je uticalo na likvidnost, a direktno na smanjenje troškova za kamate na neblagovremeno izmirivanje obaveze prema "Srbijagasu"  EPS-u.

Svi elementi su stavljeni na papir i računica je pokazala da varijabilni deo cene grejanja (isporučena toplotna energija) može da bude jeftiniji nego u prethodne dve grejne sezone. Stara cena je iznosila 5,09, a nova je 4,59 dinara bez PDV.

Foto: Shutterstock

Šabac je jedan od 14 gradova u Srbiji gde se daljinsko grejanje plaća prema izmerenoj potrošnji. Prosečno se za zagrevanje jednog  kvadratnog metra u grejnoj sezoni utroši 99,89 kilovat časova pa je zagrevanje stana od 50 kvadrata uz obračun fiksnog dela, koji se plaća cele godine po ceni  34 dinara po kvadratu, za godinu dana potrebno izdvojiti  47.600 dinara.

- To je prosek, jer ima stanova u zgradama koje nisu izlolovane i nemaju termostatske ventile na radijatorima koji troše do 140 kilovat časova godišnje, dok se u dobro izlovanim zgradama potrošnja kreće između 40 i 60 kilovat časova godišnje po kvadratu. U svakom slučaju, daljinsko grejanje je najjeftiniji način grejanja u Šapcu.

- Grejanje prirodnim gasom, na primer, u individualnim kotlarnicama je skuplje za 1 do 2 posto, dok je grejanje na pelet skuplje oko 36 posto - kaže Jerotić.

Već naredne godine, nagoveštava Jerotić, grejanje bi moglo dodatno da pojeftini. Osim proširenja  mreže na novih 20.000 kvadrata stambenog i poslovnog prostora, to će omogućiti zamena prirodnog gasa obnovljivom energijom, kao  i realizacija projekata novih toplotnih izvora koji će koristiti drvnu sečku i otpadne vode iz sistema.

(Telegraf Biznis)