Hiperinflacija "jede" ovu zemlju: Cena šoljice kafe za godinu dana skočila 3.150 odsto

Najgore stanje u Venecueli bilo je između leta 2018. i 2019. godine

Foto: Pixabay

Venecuela je jedna od najsiromašnijih zemalja na svetu, sa izuzetno poljuljanom ekonomijom i hroničnom hiperinflacijom. Redovi ispred prodavnica i "divljanje" cena koji su potresali našu zemlju devedesetih, sada su slika i prilika ove države, koju okružuju Kolumbija, Brazil i Gvajana.

Blumberg je pomno pratio cenu šoljice kafe, poslužene u jednoj pekari u istočnom Karakasu. Njena cena je tokom poslednjih 12 meseci skočila sa 16.000 bolivara na 520.000 bolivara, što je rast od 3.150 odsto.

Zatočena u brutalnom ekonomskom kolapsu, Venecuela odbija da javno objavi osnovne statistike. Zato je Blumberg kreirao sopstveni "merač" za merenje inflacije. Ovo je rezultat socijalizma u Venecueli. Tu žive ljudi koji masovno jedu ostatke hrane iz kontejnera.

Tu su i škole u kojima nema nastave i bolnice u kojima nema lečenja; redovi za kupovinu brašna, hleba i osnovnih lekova su, kako pišu strani mediji, "ponižavajući". Troškovi života su, sa druge strane, poslednjih godina naglo porasli. Venecuela je, inače, prva na listi zemalja sa najvišom stopom inflacije.

Video: Cela Venecuela na nogama, bukte protesti i slavlje u isto vreme

(Telegraf Biznis)