Kako je nastala kompanija koja će da spasi svet?

Preduzetnički život započeli su 2001. godine

Printskrin: Youtube/BioNTech SE

Sahin i njegova supruga nalaze se  na listi od 100 najbogatijih Nemaca, a trenutno su poznati kao tim iz snova koji bi mogao da spasi svet od koronavirusa.

Ugur Sahin, koji dolazi iz skromne porodice, osnivač je nemačke kompanije BioNTech vredne dve milijarde dolara, ali ipak još uvek na posao dolazi biciklom. Njegova supruga Ozlem Tureči takođe je članica upravnog odbora.

Globalna trka u pronalasku vakcine protiv Kovida-19 podigla se na viši nivo pre dva dana kada su kompanije Biontek i američki Fajzer objavili da njihova vakcina nakon treće faze kliničkog testiranja ima efikasnost od 90 odsto.

Sahin, rođen u Turskoj, odrastao je u Nemačkoj gde su njegovi roditelji radili u Fordovoj fabrici automobila. Nakon završenog fakulteta, Sahin je postao profesor i istraživač u području imunoterapije. Radio je u bolnicama u Kelnu i gradu Hamburgu, gde je tokom svoje rane akademske karijere upoznao imunološkinju Oezlem Tuereci. Medicinsko istraživanje i onkologija postali su njihova zajednička strast.

Ozlem Tureči, ćerka turskog lekara koji je takođe iz Turske došao u Nemačku.

Preduzetnički život započeli su 2001. godine kada su osnovali firmu Ganymed Pharmaceuticals kako bi mogli da razviju antitela protiv karcinoma.

Ova firma prodata je 2016. godine japanskom Astellasu za 1,4 milijarde dolara, a Sahin i Tureči su  2008. godine osnovali BioNTech sa ciljem postizanja šireg raspona alata za imunoterapiju u borbi protiv karcinoma.

Sahin i njegova supruga trenutno se nalaze na listi od 100 najbogatijih Nemaca.

Video: Prvi put posle 15 godina imamo domaću vakcinu za grip

(Telegraf Biznis)