Pre 45 godina osnovao je Epl sa Stivom Džobsom: Američki biznismen (70) sada pokreće novi posao

Stiv Voznjak dokazuje da nikada nije kasno za nove ideje, pa ga tako preduzetnički duh ne napušta ni na pragu osme decenije

Stiv Voznjak / Printskrin: Youtube/Dagbladet Børsen

Kada su pre četiri i po decenije osnovali Epl, jednu od najvrednijih svetskih kompanija danas, sigurno je da nijedan Stiv, Džobs ili Voznjak, tada nisu ni slutili kakav uspeh će postići.

Američki inženjer i filantrop, poznat pod nadimkom "Woz", sada u 70. godini života pokreće novu kompaniju "Efforce". Biznis ponovo ima veze s tehnologijom, ali zelenom i blokčejn.

Većina uspešnih ljudi danas se sve više posvećuje očuvanju okoline, pa tako i Voznjak, koji "Efforce" predstavlja kao tržište za vlasnike korporacija ili industrijskih građevina koji bi da ulažu u "zelene projekte".

Kako se navodi u saopštenju, investitori mogu da učestvuju u projektima energetske efikasnosti, pribavljajući tokenizovane buduće uštede, dok kompanije od takvih poboljšanja imaju koristi "bez ikakvih troškova".

Koristeći blokčejn, "pametni ugovor redistribuira rezultirajuću uštedu vlasnicima tokena i kompanijama bez posrednika, na osnovu tačnih podataka o potrošnji/uštedi".

Prema stavu Voznjaka, potrošnja energije i emisija CO2 širom sveta su eksponencijalno porasle, što je dovelo do klimatskih promena i ekstremnih posledica po naše okruženje.

- Možemo poboljšati svoj energetski otisak i smanjiti potrošnju energije bez promene navika. Okolinu možemo spasiti jednostavnim uvođenjem dodatnih energetskih poboljšanja - smatra ovaj Amerikanac.

Stvorio je "Efforce", da bude prva decentralizovana platforma koja omogućava svima da učestvuju, i finansijski se okoriste o svetske projekte energetske efikasnosti, te da stvore značajne promene u životnoj sredini.

Video: Digital Pioneers: What will sustain business bring us?

(Telegraf Biznis)