Pošta spremna za rat i vanredno stanje: Evo kako bi radili šalteri u ova dva slučaja

Pravilnik stupa na snagu za nedelju dana

Foto: Mateja Beljan

Ukoliko dođe do izbijanja rata ili proglašenja vanrednog stanja, Pošta Srbije dočekaće ga spremno, jer je upravo objavljen Pravilnik kojim se propisuje kako bi ova institucija radila u ova dva slučaja. 

U pitanju je Pravilnik o posebnim uslovima za obavljanje univerzalne poštanske usluge u slučaju vanredne situacije i ratnog stanja, čiji je cilj zaštita poštanske mreže javnog poštanskog operatora.

U slučaju da dođe do jedne od ove dve nedaće, Pošta će raditi u skladu sa privremeno izmenjenim načinom prijema, mestom i rokom uručenja poštanskih pošiljki, kao i sa smanjenim opsegom usluga. 

Pravilnikom se definiše radno vreme pošta, poslovnica poštanskih operatora i poštanskih centara, organizacija prijema, prerade, transporta i uručenja poštanskih pošiljaka, rokovi prenosa...

Tako da, radno vreme pošta koje posao obavljaju u dve smene, u slučaju rata ili vanrednog stanja ograničava se na jednu smenu. 

Takođe, radno vreme pošta koje posao obavljaju u jednoj smeni pet dana u nedelji, ograničava se na najmanje dva dana u nedelji. 

I na kraju, pošte koje rade manje od pet dana u nedelji, mogu se privremeno zatvoriti, dok traje ratno stanje.

(Telegraf Biznis)