Od trgovine do građevine: Top najbrže rastući sektori u 2021. godini

Ova područja rasta odražavaju trendove koji dominiraju od početka pandemije

Foto: Unsplash

Poslovi u e-trgovini, zdravstvenoj zaštiti i digitalnom sadržaju beleže rast u Velikoj Britaniji, prema LinkedIn-u. Ova područja rasta odražavaju trendove koji dominiraju od početka pandemije, uključujući i naglu potražnju za osobljem iz medicinskog sektora, pošto je virus preplavio sistem zdravstvene zaštite.

U međuvremenu, osoblje za e-trgovinu je traženo da zadovolji potrebe potrošača koji kupuju onlajn. Sajt za profesionalno umrežavanje kaže da je veća potreba za radnicima sa digitalnim veštinama dovela do rasta u broju frilensera.

Ovo su najbrže rastući sektori u 2021.

1. Onlajn trgovina je u porastu, pa će tako biti traženi vozači, asistenti-dobavljači, onlajn specijalisti, organizatori za skladište, sa veštinama beleženja narudžbina, maloprodaje, profesionalne vožnje itd.

2. Zdravstveni sektor sa akcentom na velnes, takođe je u porastu, što se ispostavilo u doba globalne pandemije, te će tako biti tražen različiti kadar, a najpre lekari i medicinske sestre.

3. Frilenseri koji upravljaju digitalnim sadržajem - jutjuberi, blogeri, podkasteri, nastaviće da dominiraju, jer je svet sve više okrenut mreži. Osim toga, rad na daljinu postao je normala. Biće posla i za pisce, urednike, ilustratore.

4. Građevina je doživela bum tokom pandemije, kada su mnogi ljudi usporili i rešili da obnove domove, ili kupe nove kuće.

5. Finansije su još jedna oblast koja uvek "prolazi", počev od investiranja pa do pružanja finansijskih usluga. Ekonomija, trgovina, bankarstvo.

Foto: Shutterstock

6. Svaka vrsta "trenera" biće potrebna u 2021, bilo da je reč o intimnom ili profesionalnom životu (life coach, business coach).

7. Korisnički servis podrazumeva konsultovanje, savetovanje, podršku.

8. Psiholozi/psihoterapeuti i ostali stručnjaci za mentalno zdravlje već uveliko imaju pune ruke posla, posebno imajući u vidu posledice koje je ostavila pandemija po psihu ljudi.

9. Nekretnine su doživele bum u prethodnoj godini i taj trend se nastavlja. Postoji masovna tražnja za kućama i stanovima, naročito imajući u vidu niže cene zakupa u velikim gradovima.

10. Maloprodaja i trgovina su oblasti koje opstaju stalno, pa i u doba najvećih kriza, jer se bave esencijalnom robom. Uvek će biti potražnja za trgovcima, komercijalistima.

Video: Deset atipičnih zanimanja za žene: Od kamiondžijke do detektivke

(Telegraf Biznis)