Prvo su oborili bitkoin, sada blokiraju račune: Popularna platforma zaustavila sve aktivnosti

Ipak, činjenica je da sve više Turaka koristi kriptovalute kako bi zaštitili svoju ušteđevinu od rastuće inflacije i pada turske valute

Foto: Tanjug/AP

Nedavno smo pisali da je Turska jednom svojom odlukom oborila vrednost slavnog bitkoina, budući da centralna banka te zemlje ne veruje u kriptovalute, smatra ih previše rizičnim.

Nova vest je da su turske vlasti blokirale sve bankovne račune platforme za razmenu kriptovaluta Vebitkoin u zemlji, i pokrenule istragu o toj platformi.

Rojters je, na osnovu jučerašnjeg izveštaja državne novinske agencije Anadolija, preneo da je turski Odbor za istragu finansijskih zločina pri Ministarstvu finansija (MASAK) blokirao račune pomenute kompanije.

Ipak, činjenica je da sve više Turaka koristi kriptovalute kako bi zaštitili svoju ušteđevinu od rastuće inflacije i pada turske valute.

Ova akcija Odbora je usledila juče, nakon što je Vebitkoin objavio da je zaustavio sve svoje aktivnosti, a kao razlog je naveo finansijske poteškoće. Tako je postao druga turska platforma za trgovinu kriptovalutama u poslednjih sedam dana koja se suočila sa problemima.

Sve se dešava nakon što su vlasti privele desetine ljudi pod sumnjom da su povezani sa Todek platformom. Vebitkoin, platforma za digitalno trgovanje imovinom sa sedištem u Turskoj, objavila je u petak da je zaustavila sve aktivnosti kako bi postupila po propisima i zahtevima vlasti.

Video: Parfimer iz Čakovca izrudario prvi Bitcoin parfem u svetu

(Telegraf Biznis)