Bezos zakazao let u svemir: "Najveća avantura, sa mojim najboljim prijateljem"

Let je zakazan za 20. jul, odnosno samo 15 dana nakon što Bezos, i zvanično, treba da podnese ostavku na mesto izvršnog direktora Amazona

Džef Bezos / Foto: Profimedia/Backgrid USA

Milijarder i osnivač Amazona, Džef Bezos, leteće u kosmos prvim letom raketnog broda "New Shepard", koji je napravila njegova svemirska kompanija "Blue Origin".

Let je zakazan za 20. jul, odnosno samo 15 dana nakon što Bezos, i zvanično, treba da podnese ostavku na mesto izvršnog direktora Amazona. Iz "Blue Origin"-a kažu da bi Džefu na ovom letu trebalo da se pridruži i mlađi brat, Mark Bezos.

- Od svoje pete godine sanjam o putovanju u svemir - rekao je Bezos (57) danas, oglasivši se na svom Instagramu. Takođe je napisao da upravo "20. jula kreće na to putovanje sa bratom", kako je i preneo CNN.

"Najveća avantura, sa mojim najboljim prijateljem", dodao je Amerikanac, koji je sada postao glavni rival osnivaču "Tesle", Ilonu Masku, čiji su ambiciozni planovi takođe vezani za istraživanje kosmosa, a posebno za Mars.

Ako sve bude išlo po planu, Bezos sa neto vrednošću od 187 milijardi dolara, biće prvi od "tajkuna-milijardera" koje zanima kosmos, a koji će iskusiti vožnju raketnom tehnologijom za čije potrebe su uloženi milioni.

Čak ni Ilon Mask, čiji "SpaceX" pravi rakete dovoljno snažne da uđu u orbitu oko Zemlje, nije najavio planove za putovanje u svemir jednom od svojih kapsula.

Britanski milijarder, Ričard Brenson, čija je svemirska kompanija "Virgin Galactic", takođe planira da obavlja suborbitalne letove za ultrabogate i direktno se takmiči sa kompanijom "Blue Origin". On već dugo govori da će biti među prvim putnicima u svom raketnom avionu, ali se očekuje da taj let bude kasnije ove godine.

Posle šest godina opsežnog i često tajnog testiranja rakete i kapsule, nazvane "New Shepard", Bezosova svemirska kompanija je u maju najavila da se priprema za prve putnike.

Iako kompanija nije objavila za koliko će prodavati redovne karte, navedeno je da će jedno mesto dobiti pobednik mesečne aukcije koja je trenutno u toku. Licitacija je dostigla 2,8 miliona dolara od danas ujutro.

"Blue Origin" je Bezos osnovao 2000. godine, a kompanija je obavila više od desetak probnih letova od tad. Mimo toga, Amerikanac, za kojeg mnogi kažu da bi bio uspešan u svemu, pokrenuo je Amazon 1994. godine, najpre kao onlajn prodavnicu knjiga, a početni kapital za to je uzeo od roditelja - 250.000 dolara.

Video: Ko je Džef Bezos, a ko njegov naslednik?

(Telegraf Biznis)