Da li je Senat na korak od usvajanja važnog zakona? Bilion dolara za puteve i mostove širom SAD

Odluku je podržalo 67 senatora, nasuprot njih 27

Foto: Freepik

Američki Senat, gornji dom Kongresa, podržao je okončavanje debate o Zakonu o infrastrukturi, vrednom hiljadu milijardi dolara, što se smatra proceduralnim, ali i važnim iskorakom nakon višemesečnih pregovora između predsednika Džoa Bajdena i grupe senatora iz redova demokrata i republikanaca.

Odluku je podržalo 67 senatora, nasuprot njih 27, pa će time biti ograničena rasprava o zakonu koji bi trebalo da omogući najveće ulaganje u američku infrastrukturu: puteve, mostove, aerodrome i vodni saobraćaj - u poslednjih nekoliko decenija.

Ali, kako javlja Rojters, rok za usvajanje zakona je nejasan, jer su članovi Kongresa pripremali moguće glasanje o amandmanima radeći iza zatvorenih vrata, kako bi postigli sporazum koji bi Senatu omogućio brzo usvajanje zakona.

- Posao možemo da završimo na lakši ili teži način. U oba slučaja, Senat će zasedati dok ne završimo posao. Od mojih republikanskih kolega zavisi koliko će to trajati - rekao je lider demokratske većine, Čak Šumer, pre glasanja.

Usvajanje zakona predstavljalo bi veliku pobedu za Šumera, Bajdena i republikanske i demokratske senatore koji su mesecima usaglašavali zakon - koji će nakon potvrde biti poslat u Predstavnički dom. Mič Mekonel, vodeći republikanac u američkom Senatu, najavio je podršku zakonu.

- Republikanci i demokrate u poslednje vreme zastupaju drastično različita gledišta, ali ona obuhvataju infrastrukturu koja koristi svim našim građanima. Ulaganja koja će zakon omogućiti nisu samo neophodna nego su, u brojnim slučajevima, zakasnela. Investicije u te oblasti su nam potrebne - rekao je Mekonel.

Džo Bajden, predsednik SAD / Foto: Tanjug/AP

Nakon nekoliko sati pregovora iza zatvorenih vrata, senatori u četvrtak nisu uspeli da se usaglase o poslednjoj seriji amandmana pre nego što je zasedanje okončano. Ukoliko se svih stotinu senatora ne saglase sa pravilima tog zakonodavnog procesa - biće potrebno da Senat sprovede niz proceduralnih glasanja koja bi mogla odložiti konačno izjašnjavanje o Zakonu o infrastrukturi do ponedeljka ili utorka.

Bajden žustro podržava Zakon o infrastrukturi koji predviđa 550 miliona dolara za potrošnju, uz 450 milijardi dolara koje su prethodno odobrene.

Podsećamo, paket uključuje 110 milijardi dolara za puteve i mostove, 39 milijardi dolara za javni prevoz, 66 milijardi dolara za željeznicu i 55 milijardi dolara za infrastrukturu pijaće vode i otpadnih voda, kao i milijarde za aerodrome, luke, širokopojasni internet i stanice za punjenje električnih vozila.

Video: Bezos leteo u svemir: Jedan od najbogatijih ljudi otvorio vrata za komercijalne letove u kosmos

(Telegraf Biznis)