Otkriveno kada će biti stabilizovano snabdevanje gasom u Srbiji

Količine su uvezene iz Mađarske

Bugarski operater gasne mreže Bulgartransgaz saopštio je da je prekinuo transport prirodnog gasa u Srbiju i Mađarsku, posle pucanja gasovoda u blizini sela Vetrino na severoistoku zemlje.

Tim povodom, oglasilo se i preduzeće Srbijagas koje je saopštilo da je zbog havarije na gasovodu u Bugarskoj - interventno uvezlo 5 miliona kubnih metara gasa iz Mađarske.

Očekuje se da će od 16 časova biti stabilizovani svi sistemu u snabdevanju gasom u Srbiji, dodaje se.

Radio Bugarsja prenosi da je 1. novembra u 3,0 sata ujutro pukla cev na starom delu gasovod Bulgartransgaza u ataru sela Vetrino ka Rumuniji. Transport prirodnog gasa u Rumuniju je automatski obustavljen u 3,15 časova, a isproruke u pravcu Srbije i Mađarske su obustavljene u 7,00 časova.

- Srbijagas je obezbedio interventne količine gasa iz Mađarske interventnim uvozom od pet miliona metara kubnih gasa. I zajedno sa onim što možemo da proizvedemo u Banatskom dvoru vratićemo sistem u potpunosti na parametre koji su normalni za rad sistema za sve potrošače, i domaćinstva i industriju - rekao je generalni direktor, Dušan Bajatović.

Dodao je da je Srbijagas u mogućnosti da interveniše i sutra ako bude trebalo, pošto još nema tačnih podataka kada će biti završena popravka gasnog sistema u Bugarskoj.

Video: Najveći pad Fejsbuka u istoriji: Sve o apokalipsi na društvenim mrežama i koliko je para izgubljeno

(Telegraf Biznis)