Zelenski prozvao švajcarskog diva, a ovaj slogan ima veze s tim: "Izvozimo samo osnovnu hranu"

Nestle zapošljava više od 7.000 radnika u Rusiji

Foto: Shutterstock

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski proziva Nestle za nastavak odnosa te švajcarske kompanije sa Rusijom.

- "Dobra hrana. Dobar život", ovo je slogan Nestle-a. Vaše kompanije koja odbija da napusti Rusiju - rekao je Zelenski u subotu, tokom obraćanja narodu Švajcarske. "Čak i sada, kada postoje pretnje iz Rusije drugim evropskim zemljama. Ne samo nama. Kada postoji čak i nuklearna ucena iz Rusije", dodao je.

Najveća svetska kompanija za hranu i piće i proizvođač popularnih Gerber, KitKat i Dreyer sladoleda, branila se ističući da je napravila velike promene otkako je Rusija napala Ukrajinu.

- Značajno smo smanjili aktivnosti u Rusiji: obustavili smo sav uvoz i izvoz iz Rusije, osim osnovnih proizvoda - rekao je portparol Nestle-a u izjavi za CNN. "Više ne ulažemo niti oglašavamo naše proizvode. Ne ostvarujemo profit od naših preostalih aktivnosti."

Nestle zapošljava više od 7.000 radnika u Rusiji, od kojih su većina lokalni stanovnici, ranije je saopšteno iz kompanije. "Činjenica da mi, kao i druge prehrambene kompanije, snabdevamo stanovništvo važnom hranom - ne znači da jednostavno nastavljamo po starom", izvestili su iz kompanije.

Potom navode: "Mi smo i dalje jedna od retkih aktivnih prehrambenih kompanija u Ukrajini i ponekad čak uspevamo da distribuiramo hranu u Harkov". U pitanju je, inače, drugi po veličini grad u Ukrajini, koji je trenutno pod opsadom.

Zelenski / Foto: Tanjug/AP

Kompanija je 11. marta objavila da je obustavila izvoz svojih proizvoda iz Rusije osim osnovnih artikala poput hrane za bebe.

Nestle je takođe saopštio da je prestao da uvozi Nespresso i druge proizvode u tu zemlju, osim osnovnih proizvoda, uključujući hranu za bebe, žitarice, prilagođenu ishranu i terapeutsku hranu za kućne ljubimce. Tada su takođe rekli da su "šokirani i duboko žalosni zbog invazije na Ukrajinu".

Ipak, ukrajinski premijer Denis Šmigalj je prošle nedelje kritikovao generalnog direktora Nestle-a, Marka Šnajdera, zbog kontinuiranog prisustva kompanije u Rusiji.

"Nažalost, ne pokazuje razumevanje", napisao je Šmigalj na Tviteru.

Video: Blago povećana potražnja za namirnicama, trgovci kažu da robe ima dovoljno

(Telegraf Biznis)