U Kini se služi čaj, doslovno zlata vredan: Kilogram košta kao luks stan u Srbiji
Kako bi vam bilo jasnije, uživanje u jednoj šoljici čaja u ovom restoranu košta 3.577 dolara
U Hongkongu, specijalnom administrativnom regionu Republike Kine, pije se i specijalan čaj. A kada to kažemo, ne mislimo samo na ukus i poreklo, već i na paprenu cenu.
U ekskluzivnom lokalu Glassbelly Tea Lab služi se topao čaj, raznih vrsta, počev od onog sa mirisom šljive, pa do Gold Needle Dian Hong napitka, relativno novog crnog čaja iz Junana.
A tu je i Rougui čaj, koji potiče sa planine Vudži. Najcenjeniji je Niu Lan Keng Rougui čaj, sa maloprodajnom cenom od 36.000 HKD ili 4.560 dolara dolara za 25 grama, odnosno čak 184.615 dolara za kilogram.
Kako bi vam bilo jasnije, uživanje u jednoj šoljici čaja u ovom restoranu košta 28.000 HKD (3.577 dolara), piše CNN Travel. Još detaljnije, mali lonac čaja od 150-200 ml obično se pravi sa oko pet grama listova Rougui čaja.
Aukcije ovog čaja već dugo prate visoke cene u Kini. Dakle, to nije novi trend, ali možda ne zna mnogo ljudi za njega. Naime, 2002. godine, 20 grama čaja Da Hong Pao - takođe s planine Vudži - prodato je na aukciji za 180.000 ženminbija (ili renminbija, RMB), odnosno 28.000 dolara u Guangdžou.
Takođe, 2009. je 100 grama zelenog čaja iz Anhuija, po imenu Taiping Houkui, prodato za 200.000 RMB (31.300 dolara).
(Telegraf Biznis)