Univerzitet Donja Gorica (UDG) se pridružuje mreži partnera najinovativnijeg univerziteta u Americi

Univerzitet Donja Gorica (UDG) se pridružuje mreži partnera najinovativnijeg univerziteta u Americi, Arizona Stejt Univerziteta, kako bi postao Centar za inovacije, transformaciju i internacionalizaciju u regionu Balkana

Foto: Univerzitet Donja Gorica

Kroz strateško partnerstvo sa Arizona Stejt Univerzitetom i podršku Cintane, UDG će studentima Crne Gore i Balkana omogućiti pristup studijskim programima svetske klase i najsavremenijim istraživanjima.

PODGORICA, CRNA GORA – Univerzitet Donja Gorica (UDG) objavio je 30. marta 20-godišnje strateško partnerstvo sa Arizona Stejt Univerzitetom, koji je prema US News and World Report rangiran kao najinovativniji univerzitet u SAD u poslednjih sedam uzastopnih godina i jedan od najprestižnijih svetskih univerziteta prema Times Higher Education; kao i Cintana Alijansi, globalnoj mreži ambicioznih univerziteta koji rade zajedno na razvoju visokokvalitetnih akademskih programa.

Ovo partnerstvo značajno unapređuje kvalitet visokog obrazovanja i mogućnosti koje će se otvoriti za mlade ljude iz celog regiona. Zahvaljujući ovom partnerstvu, akademsko okruženje UDG-a će dočekati lidera u inovacijama u SAD, donoseći svoj globalni uticaj u naučnim istraživanjima i najbolji onlajn program za osnovne studije u biznisu.

-Ključni cilj ove saradnje je razvoj UDG-a kao preduzetničkog univerziteta fokusiranog na istraživanje - rekao je Veselin Vukotić, rektor i suosnivač Univerziteta Donja Gorica.

Foto: Univerzitet Donja Gorica

-U saradnji sa drugim univerzitetima u Crnoj Gori i regionu, cilj nam je da transformišemo univerzitet u instituciju koja nije samo obrazovna, već i koja integriše obrazovanje, istraživanje i razvoj, i kao rezultat toga postaje jedan od ključnih pokretača rasta i transformacija u svojoj zajednici.

Osnovan 2007. godine, UDG je evoluirao u jedinstveni preduzetnički univerzitet sa snažnom vizijom ka povećanju pristupa visokokvalitetnom obrazovanju. Danas UDG nudi niz programa za osnovne, master i doktorske studije, koje pohađa preko 3.000 studenata. Programi UDG-a su orijentisani na svakog pojedinačnog studenta, a istovremeno pružaju osnovno tehničko znanje u ključnim oblastima, uključujući IT, istraživanje, preduzetništvo i komunikacijske veštine, kao i fokus na učenje više jezika. Maksimiziranjem izloženosti učenika širokom spektru iskustava učenja, UDG postaje lider u transformaciji u regionu.

-Kroz veoma ubrzane stope inovacija, značajnu upotrebu tehnologije i primenom transformativne kulture, shvatili smo kako da stvorimo fantastično okruženje za učenje za naše studente i nastavnike - rekao je Majkl Krou, predsednik ASU.

Foto: Univerzitet Donja Gorica

-Izgradili smo inovativne alate i tehnološke mogućnosti da unapredimo stvari na nove načine. Kao najinovativniji univerzitet u SAD, ASU je partner sa institucijama koje takođe imaju za cilj da postanu najinovativniji univerziteti u svojim regionima. Verujemo da UDG deli naš način razmišljanja i vrednosti i veoma smo uzbuđeni što ćemo postati partneri sa njima kako bismo bili deo njihovog rasta. Svi smo uključeni u ovu vezu i radujemo se saradnji sa njima.

Foto: Univerzitet Donja Gorica

Pridruživanjem Cintana alijansi, UDG će ponuditi jedinstven obrazovni model koji otvara širok spektar novih akademskih mogućnosti za studente, kao što je pristup nastavnom planu i programu ASU, kao i jedinstvenu priliku da učestvuju u programima dvojne diplome, programima mobilnosti studenata, timska nastava i istraživačke razmene. Studenti će imati koristi od nastavnih planova i programa orijentisanih na karijeru, praktičnog iskustva u projektima iz stvarnog sveta, mogućnosti da reše neke od najhitnijih svetskih izazova i da povećaju konkurentnost u svojoj budućoj karijeri.

-Širom sveta, visoko obrazovanje postaje sve važnije za ekonomsko, društveno i geopolitičko tkivo jedne zemlje - rekao je Daglas L. Beker, osnivač i predsednik Cintana Education.

-Uz mogućnost da proširimo resurse jednog od najboljih američkih univerziteta na studente širom Balkana, otvaramo ključne nove puteve za saradnju, inovacije i razvoj. Velika je čast što možemo da poželimo dobrodošlicu UDG-u u Cintana Alijansu i radujemo se dugogodišnjem kolektivnom rastu i zajedničkom učenju.

(Telegraf.rs/PR)