Nove sankcije stižu iz ove zemlje: "Nanećemo dodatnu štetu ruskoj ratnoj mašini"

Zabrana izvoza biće usmerena na hemikalije, plastiku, gumu i mašine

Foto: Tanjug/AP

Velika Britanija je najavila novi paket sankcija Rusiji i Belorusiji, kao odgovor na invaziju na Ukrajinu – ciljajući time na trgovinu od 1,7 milijardi funti.

Ministarstvo za međunarodnu trgovinu saopštilo je da će se nove uvozne tarife primenjivati na robu koja uključuje platinu i paladijum. Ti metali se, podseća BBC, koriste za pravljenje delova za mobilne telefone i računare.

Zabrana izvoza biće usmerena na hemikalije, plastiku, gumu i mašine. Nova mera povećava vrednost proizvoda koji su pod sankcijama Ujedinjenog Kraljevstva na više od 4 milijarde funti.

Aktuelne uvozne tarife će "pokriti" 1,4 milijarde funti robe, dok planirane zabrane izvoza imaju za cilj da utiču na proizvode vredne više od 250 miliona funti u sektorima ruske privrede koji najviše zavise od robe iz Ujedinjenog Kraljevstva, dodaje se.

Saopštenje je usledilo nakon što su lideri G7 održali video poziv sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, a SAD i Kanada su takođe uvele nove sankcije.

Ističe se kako je cilj da ovaj "dalekosežni paket sankcija nanese dodatnu štetu ruskoj ratnoj mašini".

Kancelar Riši Sunak rekao je sledeće: "Putinova ilegalna invazija na Ukrajinu izaziva patnju ogromnih razmera. Njegov varvarski rat mora biti zaustavljen". Dodao je da će nove uvozne i izvozne sankcije naneti "značajnu štetu Putinovim ratnim naporima".

Treća runda trgovinskih sankcija koju je objavila vlada Ujedinjenog Kraljevstva - isključujući zlato i energiju - dovela bi do više od 96% uvoza robe iz Rusije pod restrikcijama i više od 60% izvoza robe u Rusiju pod potpunim ili delimičnim ograničenjima.

Video: Na paradi u Moskvi prikaz najvećeg ruskog oružja

(Telegraf Biznis)