Ako ste prodavali nešto preko Limunda, možete da dobijete tužbu: Iz ove firme objašnjavaju o čemu se radi

Proverom na sajtu NBS, utvrđeno je da je račun za uplatu dugovanja stvaran i pripada ovoj firmi, što znači da se ne radi o lažnom predstavljanju

Foto-ilustracija: Shutterstock, Limundo.com

Veliki broj građana dobio je mejlove u kojima im firma LimundoGrad, koja je vlasnik platforme za onlajn trgovinu Limundo, šalje opomene pred utuženje zbog, kako se navodi, dugovanja u iznosu od nekoliko desetina do nekoliko hiljada dinara. Mnogi od njih navode da nikada nisu trgovali preko sajta Limundo, a opomenu su ipak dobili. Mnogi su pomislili da se radi o prevari.

Građani su se javljali i Udruženju potrošača Efektiva koje navodi da na mejl dopis, upućen građanima, nije moguće odgovoriti.

"Proverom na sajtu NBS, utvrđeno je da je račun za uplatu dugovanja stvaran i pripada ovoj firmi, što znači da se ne radi o lažnom predstavljanju. Na internetu smo pronašli mejl kontakt ove firme spajalica@limundo.com, na koji smo uputili pitanje o osnovanosti ovakvog načina obraćanja građanima, potraživanja, vremenu nastanka, kao i pitanje zašto do sada nisu preduzimali ništa, s obzirom na to da su neka potraživanja stara po 7-8 godina", navodi Efektiva.

Printskrin: Limundo.com

Ovo udruženje savetuje svakoga ko dobije ovakvu opomenu, a u slučaju da smatra da je potraživanje neosnovano, da uputi dopis sa pitanjima iz prethodnog pasusa, radi dobijanja preciznijih informacija o osnovanosti potraživanja.

"Inače, tumačenjem zakona, smatramo da ovakva potraživanja zastarevaju u roku od 3 godine od nastanka", navela je Efektiva.

Limundo: Opomene svima koji su u nedozvoljenom minusu

Danas se na svom Fejsbuk nalogu oglasio i Limundo.com koji je naveo da je danas poslao opomene pred utuženje svim korisnicima koji su u nedozvoljenom minusu duže od šest meseci.

Kako navode, postoji mnogo teorija po internetu, pa će ukratko pojasniti.

"Dugovanja su nastala iz korišćenja portala Limundo.com i Kupindo.com, iz provizija za uspešno završene aukcije, prodaju, promotivne opcije i slično, po aktuelnom cenovniku na dan nastanka zaduženja".

https://pomoc.limundo.com/.../360021770179-Novi-Limundo

https://pomoc.kupindo.com/hc/sr/articles/207458475-Cenovnik

"Napominjemo da su potraživanja dugovanja bez obračunatih zateznih kamata, iako vidimo po internetu da neki pišu da su dobili da "plate s kamatama".

Kako navode, korisnici su i ranije, više puta, obavešteni o nastalom zaduženju, poslednji put u većem obimu krajem septembra prošle godine. Većinom su to "manja" zaduženja, ali je veliki broj članova i bivših članova dobilo obaveštenje, što je i razlog ovolike priče po internetu".

"Očekujemo da će se nastaviti i u narednim danima".

"Svi članovi koji i dalje imaju aktivan Limundo/Kupindo nalog, poreklo zaduženja mogu videti u sekciji "Račun", nakon što se uloguju na svoj nalog.

"Oni kojima je zatvoren ili suspendovan nalog, mogu nam pisati na e-mail spajalica@limundo.com i pojasnićemo za njihov slučaj", navode iz Limunda.

Video: Naručio majicu, dobio haljinu: Ovo su najveći horori onlajn kupovine

(Telegraf Biznis)