Počelo je: Vodeći supermarket će raditi kraće zbog uštede struje

Prodavnice koje inače rade do 21h, odnosno 22 sata, ubuduće će raditi do 20 časova

Foto: Shutterstock

Ceo svet sada deli jednu, zajedničku misiju: da prebrodi zimu i uštedi struju.

I dok se uveliko polemiše o odlukama svetskih lidera i planovima nacionalnih vlada, primetne su i strategije na "mikro" nivou.

Naime, lanac diskontne trgovine, Aldi, odlučio je da, u sklopu mera štednje električne energije, svoje poslovnice zatvara sat vremena ranije nego inače, saopšteno je danas iz uprave koncerna.

"Prilagodićemo radno vreme brojnih podružnica i tako doprineti cilju uštede energije", poručila je uprava kompanija Aldi Nord.

Regularno, prodavnice Aldija, koji je pored Lidla najveći lanac samoposluga u Nemačkoj, otvorene su do 21 sat, a u gradskim jezgrima do 22 sata. Ove sezone, trebalo bi da rade do 20 sati, osim tamo gde to nije moguće - kao što je slučaj sa tržnim centrima.

Svakodnevno se apeluje i da se nemačka maloprodaja nalazi pod pritiskom zbog drastičnog povećanja cena energenata, koje pogađa logističke i transportne centre prodavnica.

Ostali vodeći lanci u Nemačkoj su do sada, međutim, odbijali da skrate radno vreme, tvrdeći da "to ne bi značajno doprinelo uštedi energije", s obzirom na to da mnogi sistemi, poput sistema rashlađivanja namirnica, moraju biti u pogonu 24 sata dnevno.

Rewe je poručio kako želi da doprinese ispunjenju vladinog plana uštede energije od 30 posto, ali ne na štetu kupaca.

Podsetimo, u ovoj zemlji su, od početka septembra, na snazi nova pravila vezana za uštedu energije u privredi, pa samim tim i u sektoru maloprodaje. Tokom noći, isključuje se rasveta izloga radnji, a ulazi u prodavnice više neće smeti da budu stalno otvoreni, kako bi se izbeglo rashlađivanje prostora.

Mere opreza i u Leskovcu

U skladu sa predstojećom najavom isključenja vode za danas, zbog popravke havarije na glavnom potisnom cevovodu u Leskovcu, Zavod za javno zdravlje Leskovac daje preporuke svim ugostiteljskim objektima koji obavljaju delatnost distribucije i proizvodnje hrane da prilagode svoj proces rada novonastalim okolnostima, piše portal jugmedia.rs.

"Svi ugostiteljski objekti u kojima se pružaju usluge pripremanja i usluživanja hrane, pića i napitaka moraju imati obezbeđeno snabdevanje dovoljnom količinom tekuće i higijenski ispravne vode za piće za nesmetani rad, shodno svojoj delatnosti i kapacitetu pružanja usluga", navodi se u saopštenju ZZJZ-a Leskovac.

Ukoliko za to ne postoje dovoljne mogućnosti, kažu da je potrebno da svi ugostiteljski objekti unapred zahvate dovoljne količine vode u kanistrima, buradima i manjim rezervoarskim prostorima, za higijensko sanitarne potrebe.

Dodatno, preporuka je da se redukuju aktivnosti za vreme najavljenog isključenja vode i distribuiraju samo gotovi proizvodi – hrana i piće u originalnoj ambalaži, kako bi se izbegao svaki vid potencijalne opasnosti od ugrožavanja bezbednosti zdravlja potrošača.

Video: Orgomne gužve na benzinskim pumpama po Francuskoj i dalje traju

(Telegraf Biznis)