"Baklja koja čeka da se zapali": Iz rafinerije se ispušta ogromna količina metana

Metan "šiklja" iz cevi koja bi trebalo da spreči njegovo ispuštanje

Foto: Tanjug/AP

Kada se Šeron Vilson dovezla do rafinerije u Teksasu prošlog juna, sve je delovalo veoma mirno, do trenutka kada je uključila svoju kameru visoke tehnologije. Tada je imala šta i da zabeleži.

Naime, njena kamera koja je dizajnirana da detekuje ugljovodonik, otkrila je ono što je zaličilo na tok metana, kako "šiklja" iz cevi koja bi trebalo da spreči njegovo ispuštanje.

- To je veoma obeshrabrujuće i depresivno, ali uglavnom me je razbesnelo - rekla je Vilsonova, koja promoviše alternative fosilnim gorivima.

- Naša vlada ne preduzima mere koje treba - dodala je.

Sličan prizor Vilsonova je zabeležila na još desetine mesta tokom tri dana na naftnom i gasnom polju u južnom Teksasu.

- Oni imaju tehnologiju, ali iz nekog razloga, bilo da je ne održavaju, ili ne radi, ne znam - rekla je Vilsonova prenosi AP.

Iz rafinerije se nisu oglašavali povodom prizora koji je aktivistkinja zabeležila. Takođe, kompanija se zalaže za smanjenje emisije metana.

U nedavno usvojenom Zakonu o smanjenju inflacije, Bajdenova administracija se dotakla i ovog problema.

Jedna od odredbi zakona preti kaznama do 1.500 dolara (oko 1.500 evra) po toni ispuštenog metana, koje će biti izrečene najgorim zagađivačima. 

Možda i najvažnije, zakon obezbeđuje 1,55 milijardi dolara (oko 1,55 miliona evra) finansiranja kompanijama za nadogradnju opreme kako bi efikasnije obuzdale emisije.

Ipak, postavlja se pitanje koliko je ovaj plan dobar i koliko daleko bi mogao da ode sa rešenjem problema, s obzirom da su na naftnim i gasnim infrastrukturama navodno već instalirani uređaji za smanjenje emisija, pa tako i na pomenutoj rafineriji u Teksasu.

Kako je Vilsonova rekla, prizor koji je zabeležila izgledao je kao "baklja koja čeka da se zapali".

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

(Telegraf Biznis)