Srpska kafana o kojoj piše i Njujork tajms: Amerikanci obožavaju našu kuhinju, ćevapi su im omiljeni
"Kafana" je na njujoršku aveniju stigla 2008. godine, a isprva je bilo mesto koje okuplja nostalgičare
Ako vas put odvede u Njujork, ne zaboravite da "iza ćoška" svratite u pravu srpsku kafanu. Da, dobro ste čuli, sarme, ćevapi i zeljanice osvajaju i njujoršku elitu.
"Kafana" je na njujoršku aveniju stigla 2008. godine, a kako piše The New York times prigušeno osvetljena prostorija, prožeta nostalgijom, podseća na seoske taverne sa fotografijama stare zemlje (Jugoslavije) i preddigitalnim uređajima poput kase iz 1921. godine i vintidž znaka srpske pošte, telegrafa i telefona.
Ovo mesto je, kako se navodi, postalo utočište za nostalgičare petkom uveče, kako Nytimes piše, slušajući "asimetrične ritmove Balkana".
Međutim, ono što prevazilazi i samu nostalgiju, doduše možda samo za Njujorčane, jeste hrana sa kojom se prvi put susreću.
Poput gibanice, zeljanice, lepinja koje se greju na roštilju, a zatim popunjavaju kajmakom...
Kako se navodi u recenziji , primarno mesto na meniju zauzima svinjetina, dok se jagnjetina nalazi na drugom.
Posebno slikovito objašnjavaju ćevape, onaj specijalitet koji je nama uobičajen, a njih vodi u potpuno drugu dimenziju.
"Otprilike veličine malih karika za doručak, pečeni na roštilju i servirani samo sa seckanim sirovim lukom, ćevapi nisu začinjeni, slani, masni ili dimljeni ili bilo šta od uobičajenih stvari koje prave izdvajaju od kobasice. Čini se da su sami po sebi puni karaktera i ukusa", navodi se.
Čini se da su Njujorčani oduševljeni i "srpskim burgerom", odnosno pljeskavicom.
"Gotovo je obavezan ajvar, koji se pravi od crvene paprike", navode.
Kažu da je sve podignuto na novi nivo kada je "Kafana" počela da služi vina iz bivše Jugoslavije, Slovenije i Italije.
"Kafana" je shvatila šta se dešava u tom delu sveta pre skoro bilo kog drugog lokalnog restorana.
"To ga je učinilo mestom gde su mnogi pili svoje prvo narandžasto vino, svoje prve berbe odležane u amforama obloženim pčelinjim voskom, prvu flašu Movia, Gravnera, Keltisa, Prinčića ili Radikona", piše nytimes.
"Kafana je puna detalja ostavljene kuće", dodaju.
Restoran je otvoren od ponedeljka do petka za večeru, a vikendom i za ručak.
Cene glavnog jela su oko 20 dolara, dok se cene sa roštilja kreću od 15 do 25 dolara.
(Telegraf Biznis)