Može li treća najveća ekonomija da izbegne recesiju? Jen slab, lična potrošnja opala znatno

Banka Japana je zadržala svoju ključnu stopu ispod nule

Foto: shutterstock.com

Japanska ekonomija se neočekivano smanjila, prvi put u godinu dana, pošto su rastući troškovi života pogodili rast lične potrošnje.

Bruto domaći proizvod (BDP) opao je za 1,2% na godišnjem nivou u tri meseca do kraja septembra. Japanci su, piše BBC, obuzdali potrošnju zbog straha od globalnog usporavanja, ali i zato što je slab jen poskupio uvoz.

Podsećamo, nedavno smo pisali da Zemlja izlazećeg sunca ne pamti ovaj nivo inflacije, te da sprema pozamašan paket. Ekonomisti, naime, očekuju da će treća najveća svetska ekonomija uspeti da izbegne recesiju jer se ove godine oporavlja.

Recesije se, inače, definišu kroz smanjenje ekonomske aktivnosti u svakom pogledu; ljudi manje kupuju, manje se proizvodi, firme imaju nižu profitabilnost, a neke čak i prestaju da rade. Istovremeno, opada izvoz, a nezaposlenost raste.

Konkretno vezano za Japan, britanski javni servis dalje prenosi reči ekonomiste Darena Taja iz "Capital Economics", upućene investitorima:

"Očekujemo povratak u ekspanziju do kraja 2022. godine".

- Japanska ekonomija će imati koristi od oporavka dolaznog turizma i jačeg trgovinskog bilansa. Ali rizici od virusa i rastuća inflacija ograničiće stepen oporavka - dodao je.

Uporedo sa usporavanjem globalne ekonomije i porastom inflacije širom sveta, Japan se borio i sa svojom valutom kojoj je pala vrednost u odnosu na američki dolar ove godine. Prošlog meseca, jen je dostigao nove 32-godišnje najniže vrednosti u odnosu na zeleni novac, što je učinilo uvezenu robu - od nafte do hrane - skupljom za japanskadomaćinstva i preduzeća.

U međuvremenu, Banka Japana je zadržala svoju ključnu stopu ispod nule. Više kamatne stope imaju tendenciju da valutu učine privlačnijom za investitore. Kao rezultat toga, postoji manja potražnja za valutama iz zemalja sa nižim stopama i te valute padaju po vrednosti.

Video: Hrvatska danas dobija ”zeleno svetlo” za ulazak u Evrozonu

(Telegraf Biznis)