Ministarstvo se oglasilo zbog pogrešnih kalkulacija oko struje: Računi će biti skuplji za 300 dinara

Ističe se i da je država prinuđena da donosi mere koje će obezbediti sigurno i stabilno snabdevanje

Foto: Shutterstock

"Cena električne energije od 1. januara 2023. godine biti korigovana za 8%, a cena gasa za 11%", ponovilo je Ministarstvo rudarstva i energetike u saopštenju i time demantovalo pojedine natpise da će taj iznos biti drastično veći.

Kako su naveli, kada je u pitanju cena električne energije, "na nju ne utiče samo cena utrošenih kilovat-sati već i niz drugih stavki, koje će ostati nepromenjene".

- Analiza pojedinačnih stavki cena energije po zonama i tarifama iz cenovnika objavljenog u Službenom glasniku je jedno, a potpuno drugo je prosečno povećanje cene u procentnim iznosima.

- U 8%, koliko iznosi, prosečno povećanje ulaze i druge stavke koje nisu povećane, poput obračunske snage. Važno je naglasiti da je prosečno povećanje ono što će građani dobiti na računima. Jasna je i računica da će račun prosečnog domaćinstva biti uvećan za 200-300 dinara - navodi se u saopštenju.

Kako su naveli, poslednja korekcija cene gasa bila je 1. jula 2022. godine.

- Prelazak na novi sistem obračuna potrošnje stupio je na snagu 1. oktobra 2022. godine i uzeo u obzir tadašnje, važeće cene, koje su putem koeficijenta prevedene u kilovat sate i niko nije oštećen promenom sistema obračuna - dodaje se.

Ističe se i da je država prinuđena da donosi mere koje će obezbediti sigurno i stabilno snabdevanje, a sistem učiniti što manje zavisnim od geopolitičke situacije.

- I ovoga puta, država je vodila računa da maksimalno zaštiti građane tereta energetske krize, zbog čega cene struje i gasa ostaju u velikoj meri subvencionisane od strane države i među najnižim u Evropi - zaključuje se.

(Telegraf Biznis)